Triggerpisteet, osa 6: Epäkäslihas, trapezius
Epäkäslihas kiinnittyy ylös kallonpojaan, lapaluun olkapään päälle ja koko rintarangan nikamiin aina T12 nikamaan asti. Tämä lihas on mukana väkisin siis lähes kaikessa mitä tapahtuu ylävartalossa. Päänasento, olkapään ja lapaluun liike sekä asento ja rintarangan asennot vaikuttavat tämän lihaksen kuormitukseen. Siksi myös tutkimisessa on tärkeää osata ymmärtää monipuolisesti lihaksen ja kehon toiminta kokonaisuutena. Lihaksessa ajatellaan olevan toiminnallisesti kolme erilaista osaa: ylä, keski ja alaosa. Lihaksen säikeitä menevät näiltä osin eri suuntiin ja niillä on erilainen tehtävä.
Tyypillisiä kipuja on hartian yläosan, kaulan takaosan sekä sivuosan kivut. Usein kipuja voi tulla myös korvantakana ja ohimolla. Lapaluun reunan ja lapaluun välissä oleva kipu on tyypillinen epäkäslihakselle. Myös lapaluun alaosan kipua esiintyy.
Lantion asento vaikuttaa merkittävästi tämän lihaksen kuormitukseen. Työ- ja toispuoliset staattiset asennot aiheuttavat usein ongelmien laukeamisen. Kaularangan, lapaluun, rintarangan sekä olkapään nivelten, sekä nikamatason ongelmat on hoidettava ennen lihasten käsittelyä. Erilaiset manipulaatio ja dry-needlin akupunktio ovat erittäin toimivia hoitomuotoja tälle lihakselle.
Käyn videolla läpi epäkäslihaksen ongelmia.