Kolmen faskialinjan liikkuvuusharjoituksia seisten
”Sanotaan, että ihminen on sidekudospussi, jonka sisälle on pakattu luusto, lihakset ja sisäelimet.”
Tämä on totta, sillä jokainen elin ja lihas on sidekudoskalvon peittämä, jopa luusto on luukalvon. Nämä kaikki on pakattu ihomme sisään, joka on itseasiassa kerros erilaisia sidekudosrakenteita.
Leikatessasi kokolihaa, olet varmaan huomannut, että lihassa on erilaisia kalvo- ja sidekudosrakenteita. Nämä ovat vähän eri paksuisia, näköisiä ja erilaisia sitkeydeltään. Näin on koko toiminnallinen ihminen rakennettu, erilaisista kudoskista, jotka on kiedottu sidekudosten sisään.
Näiden sidekudosrakenteiden ja kaikkien elinten niiden sisäpuolella (sisäelimet, lihakset, hermot, verisuonet, lymfasuonet…) ja ympärillä kuuluu liikkua oikein. Kudokset eivät pysty itse liikuttamaan itseään, vaan siihen tarvitaan omistajan panosta. Meidän täytyy käyttää kehoamme monipuolisessa liikkeessä, jotta emme jämähdä. Näin meidät on rakennettu toimimaan.
Voimme itse vaikuttaa kuinka sitkeitä sidekudospusseja meistä tulee vai säilytämmekö hyvän ja pehmeän liikkuvuuden kehomme nivelissä, lihaksissa ja sidekudoksissa elämämme loppuun asti. Tämä on mahdollista vain jos liikutamme kehoamme kaikkiin liikesuuntiin säännölliseen. Lisäksi on olennaista ravita ja nesteyttää kudoksia hyvin.
Tuoreessa kokolihassa on lihasnesteet jäljellä ja sidekudoskalvot pehmeitä. Se on vähän kuin muovailuvahaa. Jos teet vaikka kuivalihaa eräretkeä varten eli kuivatat lihan niin, että kaikki neste häviää. Lopputulos on se että kuivatettu lihas rapsahtaa poikki, on menettänyt kaiken pehmeyden ja muovailtavuuden. Näin käy ääriesimerkissä meidän omille lihas- ja sidekudosrakenteille.
Olet varmasti kuullut puhuttavan esimerkiksi faskialinjoista, toiminnallisista lihasketjuista tai joogan asanoista liittyen liikkuvuusharjoitteluun. Kaikilla on hyvä yhtenäinen tavoite: liikuttaa kehoa monipuolisesti, luonnollisesti ja autaa kehoa toimiaan kokonaisuutena.
Alla video jossa käyn läpi kolme perusliikettä kolmelle toiminnalliselle päälinjalle.
Alla video jossa käyn läpi liikkeet kolmelle toiminnalliselle päälinjalle aktiivisesti. (Ohjeet kiertoliikkeeseen puuttuu)
Kolme faskialinjaa aktiiviesti 2
Olen itse käynyt liikunnanohjaaja- ja personaltrainerkoulutukset lähes 20 vuotta sitten, niin silloin ei puhuttu toiminnallisistaketjuista vielä paljoa. Eli on puhuttu enemmän yksittäisistä lihaksista ja niiden toiminnasta. On ajateltu että nyt venytämme rintalihasta vaikka siinä tapahtuu paljon muutakin. Toki moni asia on itsestään selvääkin, monelle asialle on vain annettu nyt oikeampi nimitys ja asioita on tutkittu paljon enemmän erityisesti erilaisten kalvorakenteiden (fascia) roolia joka on paljon isompi ja aktiivisempi, kuin on osattu ennen ajatella.
Jooga asanoita eli erilaisia kehon liikkuvuuteen ja vahvistamiseen auttavia liikkeitä ja liikesarjoja on ollut useamman tuhat vuotta käytössä, eikä varmaan sattumalta. Kun niitä tekee, niin keho ja mielikin voi paremmin. Siihen loppukädessä aina pyritään, hyvinvointiin ja kivuttomaan kehon toimintaan.
Olennaisinta on ymmärtää, että olemme suljettu toiminnallinen ketju (closed kinetic chain). Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Lihaskudos- ja lihasalvoketjut ovat yhteydessä toisiinsa. Liike tai liikkeen puute jossain päin ketjua aiheuttaa hyviä tai huonoja muutoksia koko ketjussa riippuen miten hyvin kokonaisuus toimii.
Selkärangassa on 24 nikamaa eli niveltä. Ne ovat kaikki myös yhteydessä toisiinsa. Eli jos liikettä ei tapahdu ojennus suuntaan rintarangan nikamissa tarpeeksi, niin pään asento on edessä ja ei pää voi tulla rennosti normaalille paikalleen. Tämä jatkuva väärä kuormitus aiheuttaa kroonisia kipuja, särkyjä ja kireyksiä niskahartia alueella ja myös muualla. Liikeen puute jossain aiheuttaa siis vääränlaista asentoa ja liikettä muualla. Keho ja kudokset eivät voi toimia normaalisti.
Sama tilanne on toiminnallisilla lihas- ja lihaskalvoketjuilla.
Mene vaikka selinmakuulle, laita jalat koukkuun ja kierrät ne vasemmalle puolelle päällekkäin niin, että polvi koskettaa lattiaa. Sitten avaat kädet auki ja lähdet viemään oikeata kättä suorana kohti lattiaa ja kierrät selän lapaluita kohtilattiaa. Jos sinulla on kireyksiä ristikkäislinjoissa, et todennäköisesti saa selkää tasaisesti lattiaan, oikea käsi ei mene lattialle asti. Jos kierrät liikaa, niin polvesi nousevat lattialta. Koko ristikkäisketju on siis kireä.
Liialliset kireydet rajoittavat meidän liikettä ja aiheuttavat vääränlaista rasitusta kudoksille. Keho ei voi toimia sen koko potentiaalin avulla. Siitä seuraa kipuja, särkyjä ja kireyksiä.
Vältä näitä kiristyksiä ja ehkäise kroppaasi kivuilta ja säryiltä liikkuttamalla kehoasi monipullisesti ja säännöölliseen!
Jos tarvitset apua ongelmien hoidossa tule kiropraktikon vastaanotolle!