Metabolinen syndrooma, Dr Robert Lustig, Osa 3

Metabolinen syndrooma, Dr Robert Lustig, Osa 3

”Olemme kaikki olleet ja olemme edelleen osallisena prosessoidun ruuan koe-eläiminä ja koe on mennyt pahasti pieleen”

Osassa 1 Dr Lustig piti luennon vuonna 2010 sokerin eri muotojen erilaiseen käsittelyyn elimistössämme biokemian tasolla. Osassa 2, vuonna 2013 Dr Lustig puhui miten sokerin eri muodot vaikuttavat fysiologisesti elimistömme eri elimissä ja miksi osa sairastuu metabolisesti. Osassa 3 Dr Lustig käy läpi tärkeää osaa ruuasta, sen prosessointia. Miten prosessoitu hybridiruoka vaikuttaa elimistössämme ja aivoissamme. Tästä on kyse myös sokerista ja sen eri muodoista.

Kun olet katsonut kaksi ensimmäistä osaa tiedät nyt mitä eroa on seuraavilla termeillä:

FOFI, eli fat outside, fat inside. Siis paksu ulkoa ja paksu sisältä. Eli ihonalaisrasvaa paljon, kuten sisäelinrasvaakin. Tällainen ihminen on metabolisesti sairas ja sairastuu todennäköisemmin erilaisiin metabolisen oireyhtymän sairauksiin.

TOFI, eli thin outside, fat inside. Siis hoikka ulkoa ja paksu sisältä. Eli ihonalaisrasvaa vähän, mutta sisäelinrasvaa paljon. Tällainen ihminen on metabolisesti sairas ja sairastuu todennäköisemmin erilaisiin metabolisen oireyhtymän sairauksiin.

FOTI, eli fat outside, thin inside. Siis ulkoa paksu, sisältä hoikka. Eli ihonalaisrasvaa paljon, mutta ei sisäelinrasvaa. Tällainen ihminen on todennäköisemmin metabolisesti terve ja todennäköisesti ei sairastu metabolisen oireyhtymän sairauksiin.

TOTI, eli thin outside, thin inside. Siis ulkoa hoikka ja sisältä hoikka. Eli ihonalaisrasvaa vähän, kuten ei sisäelinrasvaa. Tällainen ihminen on todennäköisemmin metabolisesti terve ja todennäköisesti ei sairastu metabolisen oireyhtymän sairauksiin.

Millainen sinä olet? Tiedätkö miten elintapasi vaikuttaa juuri sinun elimistöösi?

Voit siis olla paksu terve, hoikka terve tai paksu sairas ja hoikka sairas. Valitettavasti lääketehtaamme kouluttamat lääketieteen oppilaat ja ravintoterapeutiti eivät ymmärrä näitä fysiologisia perusasioita ja näitä metabolisen toiminnan tiloja ei mitata oikein. Voimme mitata esim rasva-arvoja, jotka sisältävät usein kolesterolin eri osat ja triglyseridit. Hienoa, mutta niiden tulkinta ja niiden hoito saattaa olla täysin väärä. Siinä on koko pointti. Me sairastumme metabolisen oireyhtymän sairauksiin aivan eri syystä kuin meille annetaan ymmärtää.

Rasva, se kova rasva, ei ole vihollisemme. Se ei ole koskaan ollut. Lähes ainoa keino  saada metabolia ihmisellä sekaisin on syödä liikaa hiilihydraatteja, sokereita ja kasviöljyjä. Jos siitä on vielä suuri osa prosessoitua hybridiruokaa ja hiilihydraatit sokerin tai vielä pahempaa glukoosifrukstoosisiirapin muodossa, niin olemme ongelmissa. Siihen kun nautimme mukaan lisäaineita ja keinotekoisia makeuttajia ym. niin elimistömme soluilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin mennä epäkuntoon. Suolistomme bakterit häiriintyvät ja suoli alkaa vuotamaan, kehomme solujen ja solukalvojen toiminta häiriintyy väärästä rasvasta ja tulehduksellisuudesta, insuliiniresistenssi kasvaa, mitokonrioiden energiatuotanto heikkenee, matala-asteiden tulehdus lisääntyy, triglyseridit ja LDL nousevat…seurauksena on ajan kanssa verenpainetta, diabetesta, liikalihavuutta, dementiaa, alzhaimeria…ja paljon muuta

Yksi olennainen asia minkä Dr Lustig on käynyt läpi luennoillaan, liittyy kaloreihin. Kalori ei ole kalori. Emme voi sanoa, että perunan kalori tekee meille samaa kuin prosessoidun nuudelien tai juomamme 0,5 litran cokiksen vaikka niissä olisi laskennallisesti sama määrä kaloreita. Yhtenä merkittävänä tekijänä on se, että sokeri (sakkaroosi) sisältää sen 50% glukoosia ja 50% fruktoosia. Näistä fruktoosi ei metabolisoidu samalla tavalla glukoosin kanssa. Se tapahtuu lähes yksinomaan maksassa ja liikaa saadessamme elimistömme joutuu turvautumaan suojelukeinoihin. Se ei siis käyttäydy kuten tärkkelyksen sisältämä pelkkä glukoosi. Puhumattakaan mitä lisäaineet ja prosessointi tekee aineenvaihdunnallemme, hormonaalisia viestejä ja aivojen ja hermoston välittäjäaineita myöden.

Lihominen ja metabolisesti sairastuminen ei siis ole pelkästään siitä kiinni että olet laiska ja ylensyöt. Viranomaistemme hyväksyvä teollinen ruoka, ei ole sitä ruokaa jota sen pitäisi olla. Se voi olla hyvin haitallista kehomme soluille ja se voi antaa täysin väärää viestiä kylläisyydestä ym. ja se voi olla hyvin addiktoivaa. Syöt, koska aivosi harhautuvat pyytämään lisää ruokaa vaikka et enää tarvitsisikaan.

Ota siis vastuu mitä syöt ja ymmärrä, että kaikki mitä suusta menee sisään on sinun oma valinta ja seuraa miten voit. Pysy erossa mahdillisimman paljon seuraavista:

  1. Sokeri
  2. Prosessoitu ruoka
  3. Kasviöjyt

Katso Dr Lustigin video vuodelta 2015.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top