Metabolinen syndrooma, Dr Robert Lustig, osa 2

Metabolinen syndrooma, Dr Robert Lustig, osa 2

”Jos ruoassasi on lappu, se on varoituslappu- Dr Lustig”

Tällä osuvalla sanonnalla Dr Lustig tarkoittaa, että kaikki ruoka, joka on pakattu pakettiin ja siihen on lyöty tuoteseloste ym. päälle tarkoittaa, että ruoka on prosessoitu. Osaa vähän, mutta osaa ihan valtavan paljon. Olemme teollisen ”Frankenstein”ruuan kuluttajia.

Itse olen päätynyt käyttämään sanontaa, että: ”Älä osta tai syö mitään mitä isoäitisi ei olisi osannut kasvattaa tai valmistaa.” Tähän uskon itse edelleen. Ruuan suhteen olemme ajautuneet valtavan kauas luonnollisesta ruuasta. Ruuasta, joka kasvaa ravintorikkaassa maassa, viljellään ilman kemikaaleja ja ravinnoksi käyttämämme eläimemme ovat laiduntaneet vapaasti syöden puhdasta laidunten ruohoa ja muita maaperän antimia.

Mikä on muuttanut kaiken?…Ravintoteollisuus yhdessä muiden teollisuudenalojen kanssa. Lähes kaikesta ravintoon liittyvästä on tehty voittoja maksimoivaa, teollisuuden ja osakkeiden omistajien tarpeita palvelevia tuotteita. Ei kyseessä ja tavoitteena ole tuottaa meille parhainta mahdollista ravintoa. Oireita, sairauksia ja diagnooseja sitten riittää, joita lääketeollisuus sitten mielellään lääkitsee.

Lähes kaikki mitä tulee tietää metabolisestaoireyhtymästä, eli käytännössä elintavoilla aiheutettuja läjä erilaisia sairauksia, tulee tietää hiilihydraateista. Ei rasvasta, kuten meille on lähes uskonnollisesti saarnattu. Hiilihydraateista tulee tietää vielä vähän mitä eroa on; tärkkelyksellä, sokerilla ja fruktosilla. Alkoholi on myös sokeri, jonka tunnemme ja sen elimistömme käsittelee samalla tavalla fruktoosin kanssa.

Perustietoa hiilareista:

  • Hiilihydraateiksi kutsutaan seuraavia yhdisteitä: sakkaroosit (sokerit), tärkkelykset, glygogeenit ja selluloosat. Kasvien hiilihydraatit varastoidaan usein tärkkelyksenä ja eläimen eli myös ihmisen, glygogeenina lihakseen. Kuituinen osa kasviksista sisältää myös ihmiselle imeitymättömiä hiilihydraatteja selluloosan muodossa. Hedelmien sokeri, eli fruktoosi, pöytäsokerin sakkaroosi,  maidon laktoosi tai tärkkelyksen glukoosi ovat kaikki hiilihydratteja eri muodossa.
  • Tärkkelystä on esim perunassa. Hiilihydraatti on perunassa tärkkelyksen muodossa, ja tärkkelys muodostuu useista glukoosi molekyyleistä, jotka ovat yhdessä.
  • Sokeri eli sakkaroosi on sokerijuurikkaan tai sokeriruosta eristetty molekyyli joka koostuu 50% glukoosista ja 50% fruktoosista. Sokerin hiilihydraatti muodostuu siis glukoosin ja fruktoosin yhdisteestä, jota kutsumme sokeriksi.
  • Fruktoosi on hedelmäsokeri, eli hedelmän hiilihydraatti. Se on 100% fruktoosia.

Ensimmäisessä videossa Dr Lustig käy läpi miten erityisesti fruktoosi metabolisoituu täysin eri tavalla glukoosin kanssa maksassa. Se käyttäytyy täytin kuten alkoholi. Siksi hyvin nuorilla lapsilla on jo rasvamaksaa, kuten ennen vanhaan oli pitkään alkoholia käyttäneillä aikuisilla. Tärkkelyksen sisältämä glukoosi ei ole hyvä sekään, mutta puhdas sokeri eli sakkaroosi, josta on 50% on glukoosia ja fruktoosia, on elimistölle aineenvaihdunnallisesti myrkky. Vielä pahempi on fruktoosin jalostettu muoto, GLUKOOSIFRUKTOOSISIIRAPPI.

Fruktoosi metabolisoituu siis kuten alkoholi ja se tapahtuu vain maksassa. Sitä ei tehdä lihaksissa kuten suurinosa tärkkelysestä tulevasta glukoosista joka pakataan glykgeeninä lihakseen. Fruktoosia joudutaan käsittelemään maksassa ja se aiheuttaa prosessin joka on nimeltään; De Novo Lipogenesis, DNL. Tässä tapahtuu fruktoosin muuttamista rasvaksi. Tämä rasva joudutaan varastoimaan usein maksaan. Tästä alkaa yksi olenneinen osa metabolistaoireyhtymää ja maksan vajaa toimintaa.

Koska saamme sokeria tai puhtaasti fruktoosia tänäpäivänä valtavia määriä, on tapahtunut niin, että jo hyvin nuorilla lapsilla on metabolisenoireyhtymän sairauksia, kuten diabetes, lihavuutta ja sitä rasvamaksaa. Rasvaa kertyy myös muiden sisäelinten ympärille, jonka tiedetään olevan se vaarallinen rasvan varastomuoto. Se tulee pääasiassa liiallisesta sokerikuormasta.

Määrät tietenkin ratkaisevat, mutta meille ja meidän lapsillemme ujutetaan sokeria eri muodoissaan valtavasti. Yksi pahimmista on erilaiset juomat, ne ovat erittäin vaarallisia. Niistä voi saada pienessä määrässä jo hurjan määrän sokeria, josta 50% on aina fruktoosia. Ja ratkaisu ei ole keinomakeutusaineilla tehdyt light-juomat tai ruuat. Siitä toisella kertaa. Hedelmäjuomat ovat puhdasta fruktoosia ja joihinkin on vielä sekoitettu glukoosifruktoosisiirappia.

Lähes kaikki juontaa juurensa Ancel Keyesin 7 maan tutkimukseen, joissa hän sai sydänkohtauksien syylliseksi tyydyttyneenrasvan joka aiheutta muutoksia kolesterolissa, joka sitten tukkii sepelvaltimon ja sitten tulee verenkierronhäiriö sydämeen ja sydänkohtaus. Tällä teorialla mennään edelleen. Rasva on paha, hiihlihydraatit hyviä.

Tutkimus, jossa Suomi oli myös mukana sai alkunsa 1958 ja sitä jatkettiin yli 50 vuotta eri vaihein. nyt tiedetään, että tutkimusta rahoitti sokeriteolliuus ja tutkustuloksista jätettiin pois hiilihydrattien vaikutus sydän-ja verisuonisairauksiin vaikka niihin oli näyttö. Ne muuttivat mm. veren rasva-arvoja enemmän kuin se peloteltu tyydyttynuytrasva. Tutkimuksessa oli myös mukana 22 maata, joista valikoitiin vain ne maat, joilla saatiin halutut tulokset esiin.

Dr John Yudkin (1910-1995) oli erittäin arvostettu fysiologi ja ravintotieteilijä. Hän julkaisi jo 50-luvulla teorioita, että sokeri on potentiaalinen ja todennäköinen sydän- ja verisuonisairauksien lähde ja pää ”syylinen”. Käytiin aikanaan siin Ancel Keyesin ja Dr Yudkinin teorioiden vääntö, jossa teollisuuden avustuksella saatiin muokattua tutkukset näyttämään niin, että rasva on pahis ja hiilihydraatti hyvis.

Nyt, tänäpäivänä vuonna 2021, meillä on kasvanut valtavasti metabolisenoireytymän sairaudet. Hoito on ruoka, ei lääke. 

Videolla Dr Robert Lustigin video 2013, jossa hän jatkaa sokereiden vaikutuksesta elimistöömme.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

 

Scroll to Top