Kolme tärkeää liikettä osa 1: Syväkyykky

Kolme tärkeää liikettä osa 1: Syväkyykky

”Ihmiselle luonnollinen lepoasento pitäisi olla syväkyykky…onkohan se sitä enää monelle?”

Selkärangan, lantion ja alavartalon lihaksiston heikkoudet ja kireydet estävät tehokkaasti monilla syväkyykyssä olemisen ja siellä eri asioiden tekemisen. Tämä harmillinen jäykistyminen alkaa jo monella yläasteiässä, kun keho muuttuu ja kasvaa. Hävitämme meille niin tärkeää ja luontaista elastisuutta jo hyvin nuorena. Voimme säännöllisellä harjoittelulla palauttaa nivelten liikkuvuutta, lihaksen koordinaatiota ja voimaa, sekä erilaisten kalvorakenteiden elastisuutta.

Jos saamme enemmän liikettä oikeaan paikkaan, tarkoittaa se useimmiten helpompaa ja kipuvapaampaa tekemistä ja olemista.

Syväkyykkyliike on yksi tärkeimmistä liikkeistä joka säännöllisesti tehtynä pitää meidän selkärankamme, välilevyt, lantion lihaksiston, polvet ja nilkat paremmassa kunnossa. Niveliä on hyvä viedä pehmeästi niiden ääriasentoon. Liike ravitsee ja ”voitelee” niveliä ja pitää lihakset riittävän vahvoina ja liikkuvina. Hallitsemme kehoamme sen kaikissa asennoissa.

Tätä tarkoittaa toimiva keho. Tällaiseen kehoon ei ongelmat keräänny niin helposti.

Ongelmat eivät suoraan ole iästä kiinni. Nykypäivänä voimme mennä todella nuoresta jo todella huonoon kuntoon ja se johtuu aivan liian yksipuolisesta liikkeestä ja kuormituksesta keholle. Monilla erilaista kuormitusta tai ärsykkeitä ei ole ollenkaan riittävästi.

Syväkyykyssä parannamme selkärangan hallintaa ja liikkuvuutta. Ilman keskivartalonnlihaksiston hallintaa ei kunnolla kyykkääminen onnistu.  Keskivartalomme lihaksistokin siis harjoittuu: syvältä, edestä ja takaa.  Pakaralihakset, lähentäjä lihakset ja reiden etuosan ja takaosan lihaksisto joutuu kaikki töihin ja osallistumaan liikkeeseen. SI- nivlelt liikkuvat ja niitä tukevat vahvat ligamentit aktivoituvat ja venyvät. Tärkeä nivel, eli lonkkanivel, pääsee nauttimaan kunnon liikkeestä. (Hyvä lonkkanivelen liikkuvuus on muuten erittäin tärkeä tekijä alaselkä ongelmien ehkäisijänä.)Polvinivel pääsee tekemään laajaa liikerataa joka vahvistaa lihaksistoa ja tuo liikkuvuutta.(Iso osa polvi ongelmista johtuu lihaksiston kireydestä muulla, heikkoudesta ja hallinnan puutteesta) Nilkkanivel työskentelee tehokkaasti ja venyttää samalla hyvin pohkeen alueen lihaksistoa. Samalla jalkaterämme lihaksisto ja pienet nivelet ovat töissä kun pitävät meitä tasapainossa tehokkaasti.

Yhdellä kurssilla oli kanssani Englantilainen kiropraktikko joka oli aikanaan viettänyt 6 kuukautta Aasiassa hoitaen paikallisia. Hänen havaintonsa oli, että alaselkä kipua oli huomattavasti vähemmän. Heidän kykynsä olla syväkyykyssä oli hyvä ja he olivat siinä asennossa useasti päivän aikana. He eivät käyttäneet korokkeita tossujen kannoissa, joka lyhentää akillesjänteen toimintaa. Tarvitseeko kukaan enemmän tutkimuksia tästä aiheesta…saitteko ideasta kiinni…

Paljon siis tapahtuu kun olemme tai teemme syväkyykkyliikettä. Ota se lähes päivittäiseen rutiiniin ja takaan, että säännöllisellä tekemisellä kehosi hallinta ja toiminnallisuus alkaa parantua.

Alla video syväkyykystä tuettuna tai ilman.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top