Kolme tärkeää liikettä, osa 2: Riipunta

Kolme tärkeää liikettä, osa 2: Riipunta

Katso osa 1: syväkyykky, täältä

”Erään Darwinin mukaan olemme apinan sukua ja siten tulleet puusta alas…siitä voidaan olla montaa mieltä, mutta apinoita meidän on hyvä olla siinä mielessä, että jaksamme riiputtaa omaa kehon painoamme ja pystymme viemään tarvittaessa olkanivelet ylös ilman kipua ja ahtautta”

Arkielämässä monesti ei enää tarvita olkanivelen laajaa liikerataa. Meidän ei tarvitse nostella ja kurotella ympärillemme. Istua kyhjötämme yhä enemmän paikalla ja nivelten liikeradat passivoituu ja rajoittuu. Samalla alkaa rajoittua lihasten kyky tuottaa riittävää voimaa. Koska emme  käytä laajoja liikeratoja alkaa selkärankamme ja hartiakaaremme toiminta jäykistyä.

Siitä ei hyvää seuraa, jos ei paikat liiku riittävästi tai emme pysty tuottamaan tarvittaessa riittävästi voimaa. Seuraa epätasapainoa lihaksiston ja tukirangan kuormitukselle. Tämä luo pohjan kaikenlaisille kivuille joita sitten lääkitään milloin milläkin.

Riittävää liikettä, liikkuvuutta tai voimantuottoa parempaa lääkettä tuki-ja liikuntaelimistöllemme ei ole. Hyvä puoli on, että voimme harjoituttaa kehoamme ihan ilmaiseksi ja siitä saa vasteeksi hyvän olon ja toimivan kehon.

Olkanivel on kovin tärkeä nivel ja siihen kiinnittyy paljon lihaksia. Se on nivel joka on lähes täysin lihasten ”varassa” roikkumassa. Pallonivelenä sen olisi tarkoitus liikkua erittäin isolla liikeradalla. Näen työssäni paljon ihmisiä, joilta olkanivelen liike on rajoittunut voimakkaasti. Tällöin esimerkiksi vaatteiden pukeminen voi olla jo hankalaa.

Jotta olkanivelessä saisi ylläpidettyä riittävää liikkuvuutta, on riipunta mainio väline siihen. Riipuntaa voi vielä helposti lähteä tekemään kevennetysti tai koko riipuntana. Samoin olkanivelen hallintaa ja lihasten voimaa voi vaihdella aktivoimalla lapaluut välillä alas, jolloin riipunta ei pääse niin alas. Toisaalta kannattaa välillä päästää pito lapaluista pois ja antamalla täyden liikkeen tapahtua.

Erityisesti voisi nostaa yhden yksittäisen lihaksen esille, joihin riipunta vaikuttaa. Se on leveä selkälihas (linkki) Se kiinnittyy olkanivelen sisäpuolelle ja alarintarangan nikamiin ja kaikkiin lannerangan nikamiin. sekä thorakolumbaariseen faskiaan (linkki). Se vaikuttaa siis voimakkaasti myös selkärangan ja lantion liikkeeseen. Olkanivelemme on siis suorassa yhteydessä lantioosiasti jo pelkästään tämän lihaksen toimesta.Eteenpäin kääntyneet olkapäät ja huono ryhti voi omalta osaltaan johtua myös tämän lihaksen liiallisesta kireydestä.

Toinen tärkeä asia on, että riipunta ”avaa” kylkiluitamme jotka ovat muuten enemmän ja vähemmän aina paineen alla ja lysyssä. Se ei ole ollenkaan hyvä hengityksellemme , joka tuppaa olemaan aivan liian pinnallista ja tapahtuu väärillä lihaksilla.

Ota riipunta säännölliseen ohjelmaan mukaan elämääsi ja pidä yllä liikkuvuutta ja voimatasoja. Se ei mene hukkaan!

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top