Liikettä lapaluille

Liikettä lapaluille

Olet varmaan kuullut fysioterapeutin sanovan, että lapaluut eivät liiku tai aktivoidu kunnolla. Tästä sanotaan tulevan erilaisia niska-hartia seudun, olkanivelen tai rintarangan ongelmia. Lapaluu ja sen on sen vuoksi saanut erityisen paljon huomiota.

Väärin toimiva lapaluun ja niskahartia-alueen seutu voi aiheuttaa ongelmia selän kivuista, päänsäryistä aina olkapään erilaisiin kiputiloihin asti.

Lapaluu on siitä erilainen nivel, että sillä ei ole samanlaista nivelen rakennetta kuin esimerkiksi polvessa, jossa on kaksi luuta joiden päällä nivelrustot ja ne sijaitsevat nivelnesteessä ja nivelpussin sisällä. Sen sanotaan olevan kuitenkin nivel, joka muodostuu kylkiluiden ja lapaluun väliin lihasten ja kalvorakenteiden kautta. Tämä toiminnallinen lapaluu-kylkiluunivelliitos muodostaa erittäin tärkeän toiminnallisen osan kehomme liikettä.

Lapaluuhun kiinnittyy iso määrä lihaksia, joiden toinen kiinnityskohta on olkanivelessä, kaularangan- tai rintarangannikamissa. Lapaluun asentoon tai liikkeeseen vaikuttavat siis päänasento ja liikerata, rintarangan asento ja liikerata ja olkanivelen asento ja liikerata. On myös muita tekijöitä,  joista esimerkinä mm. serratus anterior lihas, eli suomeksi etumainen sahalihas. Tämä lihas kiinnittyy kylkiluihin ja lapaluun alle sen sisempään reunaan.

Voidakseen toimia kunnolla, lapaluu tarvitsee oikein toimivat lihakset. Lihakset voivat toimia oikein jos nivelet toimivat oikein ja ilman liikerajoituksia. Mikään ei toimi oikein jos lihasta ei hermoteta normaalisti, joten tarvitsemme myös toimivan hermoviestin lihaksille. 

Toiminnallisesti olennaista lapaluille ja rintakehän lihaksille on kiropraktikon näkökulmasta katsottuna rintarangan liike. Tämän jälkeen tulevat olkanivelen liike ja kaularangan liike. Kaikkein eniten kaularangan, olkanivelen ja lapaluun liikerataan voidaan vaikuttaa parantamalla rintarangan liikettä. Kun saat rintarankaan liikettä, voi lapaluun liikerata parantua olennaisesti ja silloin myös toiminnalliset harjoitukset menevät oikein perille.

On siis tärkeää jos haluamme parantaa lapaluiden liikettä, katsomme ensin rintarangan liikettä, kuten myös olkavarren ja kaularangan liikettä. Lapaluun liike ja aktivaatio paranee kun edellämainittujen rakenteiden toiminnallisuus paranee. Liike on lääke, mutta liikettä pitää antaa monipuolisesti.

Jos ei paikat toimi kunnolla, ei pelkkä liikeharjoittelu auta. Tällöin on viisasta tutkituttaa kehon toiminta ja tarvittaessa osana hoitoprosessia käyttää erilaisten terapeuttien apua kehon toiminnallisuuden normalisoimisessa.

Alla yksinkertainen video lapaluun ja niskahartia-alueen aktivoimiseksi.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top