Liikettä niveliin

Liikettä niveliin

Oletkohan kuullut sanonnan, että liikettä niveliin?

Entä kuinka monta niveltä on kehossamme? Vastaus: 360 niveltä.

Pitäisikö meidän siis liikkua aika monipuolisesti saadaksemme kaikkiin niveliimme liikettä?

Sanonnassa ”liikettä niveliin” on paljon enemmän viisautta kuin sen antaa ymmärtää. Kehomme kaikki toiminnot ovat riippuvaisia liikkeestä. Jos liike loppuu, emme kuole heti, mutta kehomme rapistuminen alkaa hyvin nopeasti. Fyysinen kehomme on tehty liikkettä varten ja sen vuoksi meillä on 360 niveltä, jotta pystyisimme toimimaan erittäin monipuolisesti.

Annammekohan näille nivelillemme liikettä päivittäin? No, jokainen tietää, että pääsääntöisesti emme ja kehomme liikuttelu on hyvin yksipuolista ja rajoittunutta. Olemme jäykkiä ja meitä särkee ja kolottaa. Miten tämä sitten näkyy yhteiskunnassamme? Valtavina määrinä suoraan tuki- ja liikuntaelin ongelmina ja metabolisen oireyhtymän ongelmia. Epäsuorasti liikkumattomuus liittyy tiiviisti myös, unen, stressin ja mielen ongelmiin. Olemme luoneet kroonisia sairauksia vain liikuttamalla kehoamme liian vähän ja yksipuolisesti.

Miten niitä niveliä sitten liikutetaan?

Nivel liikkuu, kun sen yli menevä lihas supistuu ja rentoutuu. Liike siis tarvitsee aktiivisen lihastyön ja lihas tarvitsee aktivoivan hermotuksen ja hermosto tarvitsee aktiivisen aivoista tulevan käskyn aloittaakseen liikettä. Kaikki tahdonalainen liike alkaa siis sinun mielestäsi, päätätkö aktivoida hermostoasi, joka liikuttaa lihaksiasi ja joka liikuttaa niveliäsi.

Jos siis elämästäsi puuttuu liikettä, on aina katsottava sisäänpäin itseen, että miksi niin on ja miten saan liikettä lisää. Tämä ei siis tarkoita urheilua vaan liikettä. Liike ja urheilu on eri asia. Urheilua ja kovatehoista liikettä liikaa, voi olla hyvin haitallista kehollemme. Hallittu liike harvoin sitä on. Kovistä urehilusuorituksistakin palautudaan kevyellä liikkeellä, kuten niihin koviin suorityuksiin valmistaudustaankin monipuolisella kevyemmällä liikkeellä.

Miksi nivel tykkää liikkeestä?

Nivelen muodostaa kaksi luuta joiden yli menee sitä liikuttava lihas tai lihakset. Luupinnat ovat nivelkapselin sisällä ja siellä on luiden päällä rustopinnat ja tärkeä nivelneste. Nivelen rakenteet saavat ravitsemuksensa liikkeen aiheuttamasta pumppuliikkeestä diffusion avulla. Suora verenkierto nivelen sisään on hyvin rajoittunutta. Ilman liikettä nivel ei toimi kunnolla ja nivelen sidekudosrakenteet ja rustot alkavat vaurioitua ja solukko muuttua. Tähän liittyy vielä tietenkin niveltä liikuttavien lihasten terveys ja elastisuus. Jos lihaskudos on hävittänyt elastisuuttaan on kireä tai heikko, niin se suoraan vaikuttaa nivelien terveyteen. Tilalle tulee kipuja ja särkyjä.

Miksi kaikille kudoksille ja elimille liike on elintärkeää?

Liikkeen tärkeyttä ajatellaan usein vain lihaksiston kannalta. Kehomme elimet ja veri- ja nestekierto tarvitsee liikettä. Tämä on elintärkeää ymmärtää. Kehomme toinnnat tarvitsevat liikettä. Näissä nesteissä ja elimissä liikkuvat sisään meidän solujemme tarvitsevat ravinteemme ja poistuvat kuona-aineet. Kaikki solumme lilluvat solunulkoisessaesteessä ja solun sisällä on nestettä,jossa solun elävät rakenteet elävät ja tekevät väsymättöminä tehtäviään. Rakentaen koko ajan uutta ja purkaen vanhaa. Kehomme on tosiaan yksi iso pussi nestettä, joka muodostuu pienemmistä yksittäisen solun nestepusseista. Myös hengityksemme on liikettä, isoa liikettä. Jos tätä hengitystä rajoitetaan tulee ongelmia pikkuhiljaa ja jos hengityksen liike lakkaa tulee loppu nopeasti…

Miten siis liikkua?

Käytä niveliä ääriasennoissa, tuota nivelillä voimaa ja käytä kaikkia kehon niveliä monipuolisesti. Käy kyykyssä, hypi, roiku, juokse, tasapainoile, liiku lattialla, pyöri, nosta, työnnä, punnerra ja vedä erilaisia kuormia, liikuta selkärankaa, olkaniveliä, lonkkia, nilkkoja, varpaita, sormia ja kaularankaa…tee liikettä mahdollisimman paljon päivän aikana ja liiku mahdollisimman eri tavoin. Kuormaa ja tehoja ei tarvitse olla, mutta jo se, että käy useasti syväkyykyssä päivän aikana, tuo liikettä, nilkkaan, polveen, lonkkaan, SI-viveliin, selkärankaan erittäin monipuolisesti.

Videolla vuodelta 2001 minun hieno permanto- ja rekkisarjani 🙂 Opiskellessani liikunananohjaajaksi, meidän piti kuvata kyseinen sarja. Nyt 20-vuotta myöhemmin, en pääse enää näitä kaikkia, mutta jos olisin tehnyt harjoitteita pääsisin kyllä. Voit kehittyä ja pitää yllä kehosi toimintaa yllättävän hyvin läpi elämän, mutta jos liike lakkaa tulee ongelmia nopeasti jo nuorella iällä.

 

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top