Liikkeiden tehostaminen, kolme liikesuuntaa

Liikkeiden tehostaminen, kolme liikesuuntaa

”Keho adaptoituu siihen mitä sillä tehdään. SAID prinsiippi on:”

S= Spesific

A= Adaptation

I= Imposed

D= Demand

Eli, kaikki kehon kudokset adaptoivuvat, pyrkivät siis sopeutumaan vaadittuun muutokseen mm. vahvistumalla, aineenvaihduntaa parantamalla tai motorisesti oppimalla. Kun sitä hauiskääntöä tekee, muuttaa se ajan kanssa hauislihaksen ja siihen liittyvien tukilihasten toimintaa. Muutos on kuitenkin spesifi. Muutos tapahtuu niissä kudoksissa joita kuormitetaan tai vaaditaan muuttumaan jollain tavalla.

Liikkuvuudessa liikkeiden spesifisyys on sama. Yhdellä liikkellä saadaan vain tietty vaikutus. Saman liikkeen sisällä voidaan muutoksia tehdä muuttamalla toistojen määrää, vastusta, nopeutta tai liike laajuutta.

Liikettä voidaan myös tehostaa muuttamalla eri liikesuuntia saman liikkeen sisällä. Liikutetaankin esimerkiksi selkärankaa eteen- taaksesuunnan lisäksi kiertäen ja sivutaivuttaen. Saadaan aivan uusi vaikutus samoille ja osittain uusille kudoksille. Liikekontrolli, liikkuvuus ja liikelaajuus lisääntyy eri suuntiin ja keho saa kapasiteettia toimia paremmin laajemmalla sektorilla.

Hyvä ja tehokas tapa monipuolistaa harjoittelua on tehdä osittain tuttu liike ja lisätä siihen pientä muutosta. Jos jatkuvasti yrittää oppia kokonaan uusia kikkoja tai liian vaikeita liikkeitä, ei usein päästä pitkälle. Nyrkkisääntönä pidän, että perusliikkeiden huolellinen tekeminen ja niiden variointi vie jo todella pitkälle.

Videolla lonkankoukistajan venytyksen tehostaminen kolmella liikesuunnalla. Eteen-taakse, sivuille ja kiertoon. Jokainen liiike tuntuu erilaiselta konkankoukistajan seudulla. Siitä kokeilemaan ja kehittämään kehille lisää liikkuvuutta ja toiminnallista liikelaajuutta.

Tervetuloa hoitoon, hoidetaan syitä, ei vain oireita!

 

Scroll to Top