Nivelten liike, ”kuudes aisti”, osa 1

Nivelten liike, ”kuudes aisti”, osa 1

”Sir Charles Bell, 1774 – 1842, oli kuuluisa Skotlantilainen kirurgi, fysiologi ja neurologi. Hän sanoi nivelten liikkeen olevan kuudes aisti ihmisille.”

Tämä Sir Bellin kuvailema kuudes aisti tarkoittaa kykyämme aistia kehomme toimintoja ja sen suhdetta ympäristöömme. Jos tämä kuudes aisti ei toimi kunnolla, on elämämme erittäin hankalaa, lähes mahdotonta.

Nivelten normaalin liikkeiden merkitys ihmisen kyvylle toimia on lähes täysin unohdettu. Puhutaan lähinnä lihasten toiminnasta ja nivel kulumasta, joka muuten johtuu paljon puutteellisesta liikkeestä ja siten väärästä liike- ja tuntoreseptorien viestistä. Puhumattakaan selkärangasta, jossa pitäisi olla 24 erittäin liikkuvaa niveltä ja niiden pitäisi liikkua moneen eri suuntaan. Ajattelemme nivelten liikettä lähinnä jos sinne tulee kipua tai jos jokin liike on jäykkää. Tosin silloinkin mietimme vain lihaksia.

Kykymme olla erilaisissa asennoissa tai suorittaa arkisia askareita tai hyvin vaativia liikkeitä kehollamme vaatii erittäin toimivan keskustelu yhteyden nivelten, lihasten ja hermoston välillä. Jos jokin ei viestity kunnolla, ei hermosto pysty koskaan ohjaamaan lihaksia tekemään liikkeitä oikein ja oikeassa järjestyksessä.

Dr Barry Wyke sanotaan olevan ”nivelten neurologian isä”. Hän teki mittavan tutkimustyön Royal College of Surgeons laboratoriossa Lontoossa ja tunnisti erilaisia hermoja nivelten rakenteissa ja niiden merkitystä toiminnallemme. Nivelten neurologian merkitys toiminnallemme on valtava.

Nivelen reseptorit aistivat liikettä (kinesthesia), nivelessä ja antavat siitä viestiä keskushermostolle. Toiset reseptorit aistivat nivelen asentoa (joint position) ja viestivät siitä keskushermostolle. Näistä kahdesta mekanismista, monista erilaisista reseptoreista nivelessä ja siihen liittyvissä kudoksissa, lähetetään jatkuvasti huima määrä viestiä hermostolle ja sieltä takaisin.

Nivelten liikeaistimus on iso-osa tasapainoaistiamme, johon kuluu myös korvassamme oleva tasapainoelin ja näkö. Puhutaan yleisesti ”tuntoaisti kompeksista (sensory complex)”, koska se on niin monisyinen. Jos jostain näistä kolmesta tulee ongelmia, tulee tasapainoomme tai kykyymme liikkua sulavasti häiriötä. Valitettavasti vain kehomme nivelten liikettä ja erityisesti selkärangan ja nivelten liikkuvuuden merkityksestä ei puhuta, eikä tiedetä tarpeeksi.

Meillä ihan yleisesti saatetaan jopa kieltää kaularangan mobilisiointi tai tuetaan nilkat yhä jäykemmillä kengillä. Meidän pitäisi toimia juuri päin vastoin suurimmassa osassa ihmisiä. Kaularanka ja jalkaterämme ovat erittäin tärkeät viestin lähettäjät keskushermostolle, jotta kuudes aistimme toimisi hyvin. Niiden nivelten liikkuvuutta ja lihaksiston toimintaa pitäisi tukea kaikilla mahdollisilla tavoin elämämme loppuun asti, niin tärkeää liike nivelissä on.

Miksi luulette, että vanhukset liikkuvat hyvin varovaisesti jalat maata raahaten töpötetään eteenpäin…tai miksi istumatyötä tekevä huono ryhtinen passiivinen ihminen toimii ja liikkuu jo nuorena lähes kuin vanhus…tai miksi nuorilla on lisääntynyt kömpelyys eli liike kontrollin puute valtavasti…

Vastaus:

Kehoa ei käytetä tarpeeksi monipuolisesti, selkärankaa on jäykkä ja liikkuu väärin, kehomme muut nivelet eivät saa liikettä, lihaksistomme on heikko ja jäykkä…lopputulos on ennen aikaista vanhenemista kudostasolla, kulumaa, särkyjä, kolotuksia ja liiallista varovaisuutta ja kömpelyyttä liikkeissä. Emme voi nauttia kehomme kanssa arkisista asioista, saati sitten läpi elämän liikkeestä ja erilaisista fyysisistäkin harrastuksista tai askareista.

Lääke:

Pidä kehosi liikkuvana, tee harjoituksia monipullisesti koko eläm,ön läpi. Käytä terapeutteja, kuten Kiropraktikkoa, auttamaan sinua säilyttämään ja palauttamaan nivelten normaali liike nivelten ja selkärangan tasolla. Siitä on valtavasti hyötyä.

Se on loppupeleissä se mitä minäkin Kiropaktikkona teen, autan niveliä selkärangassa tai muualla toiminaan oikein. Nivelet voivat sitten viestiä oikein keskushermostolle, jotka sitten ohjaavat lihaksia toimimaan oikein. Palautan normaalia liike- ja tuntoaistiviestintää niveliltä keskushermostolle. Siitä on kysymys. Tietenkin vaikutuksia kiropraktisella hoidolla on monia muitakin, mutta tämä on syy miksi kehomme nivelet ja selkärangan nikamat pitäisivät toimia oikein ja hyvin. Palautetaan normaali biomekaninen toiminta niveliin niin silloin kehon kuormitukset jakaustuvat lihaksistolle ja tukirangalle oikein.

Ei tule kipuja, kulumaa, lihasjännityksiä tai särkyjä niin helposti jos kehomme toimii oikein.

Alla video hyvästä harjoituksesta, eli pyöritä nivelet läpi. Pyörittely herättää keskusteluyhteyden lihasten ja nivelten ja keskushermoston välillä ja liike on ainoa keino ravita niveliä tai selkärangan välilevyjä. Ilman liikettä nivelkapseliin tai välilevyyn ei tule ravinteita tai kuona-aineita saada oikein pois.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top