Liikkuuko selkäsi nikamat oikein? Selkärangan 24 nikamaa ja kolme liikesuuntaa

Liikkuuko selkäsi nikamat oikein? Selkärangan 24 nikamaa ja kolme liikesuuntaa.

”Tiesitkö, että selkärangan nikama on nivel? Välillä se tuntuu unohtuvan. Ei selkärangassa ole sattumalta 24 nikamaa, eli niveltä, joiden kaikkien kuuluu liikkua kolmeen eri liikesuuntaan. Näihin kaikkiin tarvitaan normaali liikerata, jotta kehomme voisi toimia normaalisti”

Selkärangassa on 24 nikamaa. Niiden kaikkien kuuluisi liikkua riitävästi, oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Jos näin ei tapahdu, alkaa syntymään toiminnallisia häiriöitä normaaliin liikeketjuun (kinetic chain). Tämä aiheuttaa siten ärtyneitä kudoksia, lihaskireyksiä ja yliliikkuvia (hyperbolility) nikamia toisaalle ja toisaalle enemmän passiivista ja jumisia nikamia ja kireitä lihaskudoksia, jotka alkavat myös antamaan kipuja ja yllä pitää passivoituessaan, vain enemmän, jo ärtyneen yliliikkuvan paikan ongelmia.

Näin alkaa usein toiminnlliset ongelmat ja kipukierre.

Hoidetaan siis syitä, ei vain oireita. Yliliikkuvaa ja ärtynyttä paikkaa on usein turha hoitaa, koska se ei palauta toiminnallista liikeketjua normaaliksi takaisin. Täytyy ensisijaisesti (primary) hoitaa alueita, jotka eivät toimi ja auttaa niiden liikeratoja palautumaan normaaliksi. Silloin voi ärtyneet ja yliliikkuvat kudokset rauhoittua ja lihasten normaali toiminta palautua.

Kiropraktikko osaa ja pystyy tutkimaan rangan kaikki nikamat ja osaa auttaa mahdollisten ongelma-alueiden hoidossa. Manipulaatio chiropractic adjustment) on yksi väline jolla pystytään turvallisesti ja tehokkaasti palauttamaan nikamien normaalia liikettä ja näin ehkäisemään ja vähentämään kipua antavaa ärsytystilaa muualla.

Manipulaatio ja tutkiminen ei ole vain satunnaista ’naksauttelua’ sinne päin.

Kiropraktikon vastaanotolla huolellisesti tutkitaan, mitkä alueet eivät toimi ja niihin alueille voidaan kohdistaa turvallista nikamien manipulaatiota. Näin autetaan liikeketjua toimimaan normaalisti nikamien tasolla, joka vaikuttaa muun muassa syvien lihasten ja pinnallisten lihasten toimintaan.

Huolehdi, että kaikki selkärankasi 24 nikamaa liikkuvat oikein ja oikeassa järjestyksessä. Liikuta rankaasi itse joka päivä, kaikkiin kolmeen liikesuuntaan. Jos sinulla on kipuja, ongelmia tai tunnet ettei selkärankasi toimi kunnolla, tule kiropraktikon hoitoon. Kun hoidetaan oikeita asioita voi asiat lähteä muuttumaan paremmaksi tai poistua kokonaan. Tällöin kaikki muu harjoittelu, fysioterapia tai hieronta voi auttaa paljon tehokkaammin.

Muista: anna joka päivä rangallesi liikettä kaikkiin kolmeen liikesuuntaan, taivutele eteen ja taakse, kierrä molempiin suuntiin ja taivuttele molempiin sivusuuntiin. Bonuksena voit vielä roikkua!

Hyviä liikkuvuusrutiineja kaikille!

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top