Nivelen normaali liikkuvuus, joint play ja sen testaus

Nivelen normaali liikkuvuus, joint play ja sen testaus

”Jos puutarhaletkussa on mutka tai tukos, ei vesi tule ulos letkun päästä normaalisti, vaikka kuinka lisäisi veden painetta. Mutka täytyy ensin poistaa.”

Normaalisti toimivassa nivelessä tai nikamissa on neutraali pieni liikerata kaikkiin kolmeen liikesuuntaan. Tätä kutsutaan ’joint playksi’ englanniksi. Tämä liike on kaikille normaalisti toimiville nivelille olennainen, mutta siitä puhutaan hyvin vähän ja sitä ei osata tutkia tai hoitaa vaikka sen palauttaminen on erittäin tärkeää. Nivelen liikettä aistivat liikereseptorit (mechanoreseptors) antavat koko ajan viestejä keskushermostolle, joka lähettää käskyjä takaisin nivelen ympärillä oleville lihaksille tai myös muualle kehoon riippuen nivelestä saamiinsa viesteihin.

Jos tämä neutraali ’joint play’ liike puuttuu, syntyy ns. toimintahäiriö, jolloin lihakset eivät toimi normaalisti ja nivel ei pääse toimimaan kunnolla. Tämä epänormaali toiminta voi aiheuttaa mahdollisesti toiminnallisia ongelmia myös muualle, koska elimistömme kompensoi puuttuvaa liikettä tai sen häiriötä muuttamalla liikettä muualla.

Selkärangassa tämä puuttuva ’joint play’liikerata aiheuttaa selkärangan nikamien toimintahäiriöitä ja siten syvien ja pinnallisten lihasten epänormaalia toimintaa. Tämä voi johtaa kroonistuessaan jatkuviin lihaskireyksiin, särkyihin ja tointahäiriöihin. Tällöin toimintahäiriöinen alue rangassa voi johtaa kiputiloihin muualla, kuin siellä missä häiriö on alun perin. Siksi on erittäin tärkeää hoitaa aluetta joka ei toiminnallisesti toimi kunnolla, jotta normaali liikerata palautuisi ja se mahdollistaa normaalin hermostollisen ja toiminnallisen viestiyhteyden nivelten, hermoston ja lihasten välillä.

Paikkaa kehossamme, jota ei keskushermostomme osaa käskyttää kunnolla oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, ei voi esimerkiksi pelkästään liikeharjoitteilla parantaa, ennen kuin on palautettu normaali nivelten liikerata. Tähän tarvitaan useasti osaavaa tutkimusta ja käsittelyä, esimerkiksi manipulaatiota.

Parasta vointia sinulle ja pidä nivelesi liikkuvina!

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top