Onko sinulla tarve ”naksautella” nikamia? Mistä on kyse?

Onko sinulla tarve ”naksautella” nikamia? Mistä on kyse?

”Mulla sattuu alaselkä, tuntuu että jonkun pitäisi naksahtaa…”

Aluksi Kiropraktikkona täytyy muistuttaa, että kiropraktikko ei käytä nimitystä ”naksauttelu” vaan ”adjustment”nikaen manipulaatio hoidosta. Se on hyvin tarkka ja spesifi nivelen manipulaatio, jolla on terapeuttinen tarkoitus. Manipulaatio eli adjustmen kohdistetaan nikamaan tai niveleen jossa on toimintahäiriö eli subluxaatio.

Aika useilla ihmisillä on taipumusta ja tarvetta ”naksautella” paikkojaan. Useimmiten alaselkää. Myös niskaan ja rintarankaan saattaa tulla tunne, että jonkun pitää naksahtaa ja sitten paine helpottuu. Manipulaatio ja ”naksahtaminen” vähentääkin lihasten kireyksiä sekä palauttaa normaalia liikerataa ja vähentää nivelen ärsytystä. Kipu ja paine ja kireys siis vähenevät.

Usein tilanne on seuraava: Nikamaan tai nikamiin sekä sen ympärillä oleviin kudoksiin kohdituus liikaa rasitusta. Usein nämä alueet ovat yliliikkuvia tai joutuvat liiallisen rasituksen alaiseksi. Liiallinen rasitus alkaa ärsyttämään lihaksia ja nikamaan rakenteita, kuten fasettiniveliä. Kun rasitusta on liikaa, alkavat fesettinivelin kapselit ja kipureseptorit reagoida kivulla ja paineen tunteella. Samoin käy ympärillä oleville lihaksille, jotka alkavat myös kiristyä. Lihakset alkavat suojella ärtynyttä nikamaa ja pyrkii estämään liikettä. Tulee särkyä, kipu, kireyttä ja paineen tunnetta.

Kun nikamaa sitten ”naksauttaa”, eli esimerkiksi alaselästä heittämällä jalkaa toisen yli, vähenee paine ja kireydet. Tilenne saattaa normialisoitua taas joksikin aikaa. Päivien tai viikkojen jälkeen liikaa tai väärää rasitusta saavat kudokset alkavat taas uudestaan ärtyä, kiristyä ja kerätä painetta. Syntyy taas tarve ”naksauttaa”.

Paine kertyy siis pääsääntöisesti yliliikkuvaan paikkaan, joka ärtyy. Nämä paikat ovat kuuri alaselässä ja kaularangan alaosassa, jonne molempiin tulee myös pullistumat ja voimakkaimmat välilevyjen rappeumat.

Tyypillisin tilanne on usein alaselässä ja siellä olevat fasettinivelet naksahtavat helpoiten, kun keho viedään kiertoon, kuten selinmakuulla heittämällä jalka toisen yli. Fasettinivelten tehtävä on rajoittaa liikettä ja alaselässä juurikiertoliike on kaikkein rajoitetuin, joten nivelkapselit menevät kiertoliikkeessä nopeasti ääriasentoon ja saattavat naksahdella.

Kaularangassa usein sivutaivuttaen tulee naksahduksia, erityisesti alakaularangan tasolta. Siellä ei ole liikerataa niin paljon usein sivutaivutukselle kuin kiertoon, joten sivutaivuttaen fasettinivelet menevät nopeasti ääriasentoon ja saattavat naksahtaa.

Rintarangan naksatuutelu on mahdolloista usein ojennus suuntaan, kuten putkirullalla auttaen tai voimakkaan kierron seurauksena. Rintarangan naksahdukset tulevat usein kylkiluunikamaliitoksista, jotka liittyvät kahdella pienellä nivelellä nikamiin. Rintaranka on usein jäykin ja naksahtelee vähemmän.

Hoidollisesti on tärkeää hoitaa alueita jotka ovat jumissa, eli niissä on subluxaatio. Jumit muualla usein alitistavat ylilikkuvuuteen ja liialliseen rasitukseen jossain muualla. Siksi on tärkeää hoitaa syitä eikä vain katsoa paikkaa jossa on kipu. Olen hoitanut ison n määrän alaselkäkipuja paremmaksi koskemattaa alaselkään.

Mielenkiintoinen havnaito on ollut, että asiakkaat joilla on ollut taipumus ja tarve naksautella paljon paikkojaan, niin hoitojen aikana se tarve usein vähenee. Keho alkaa siis kuormittua oikein ja rasitus vähenee yliliikkuviin paikkoihin. Vastaavasti hyvin jäykillä, ihmisillä, voi alkaa kuulua naksahduksia jostain enemmän, mitä ei eole kuulunut ennen. Se kertoo minull, ettäö kehossa on alkanut btapahtua liikettä, mitä ei ole ennen ollut.

Oikeiden syiden hoitaminen manipulaatiolla on tärkeää, kuten ihmisen itse muuttaa asentojaan tai lisärtä erilaista herjoittelua, jotta kuormitus saadaan vähemmäksi yliliikkuvilta alueilta ja saadaan kivuttomampi keho.

Videolla käyn läpi miksi osalle ihmisistä tulee tarve ”naksutella” nikamia:

Videolla esimerkki miten kaularangan kuuluu liikkua normaalisti. Jos osa nikamista ei toimi kunnolla, tulee silloin liikettä väärin tai liikaa jollekin alueelle. Sille alueelle tulee usein kivut ja ongelmat.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

 

 

Scroll to Top