Lihaskuntoharjoittelu, kehon koostumus ja terveys
”Vastusharjoittelu on lääkettä, (Dr Westcott)”
Tällainen otsikko on Dr Wayne Westcottin tutkimuskatsauksessa, Resistance training is medicine: effects of strength training on health, vuodelta 2012. Ei ole varmaan montaa sellaista asiaa mitä me voimme itse tehdä terveytemme eteen, jolla on niin montaa hyödyllistä vaikutusta terveyteemme, kuin lihaskuntoharjoittelu. Lihaskuntoharjoittelulla on positiivinen vaikutus lähes kaikkeen, mistä nykyajan ihminen kärsii ja sairastaa. Lihaskuntoharjoittelu on totisesti lääkettä! Sitä vaan ei saa pillerin muodossa…
Alla tutkimuksen yhteenveto:
Ei-aktiiviset aikuiset kokevat lihasmassan menetystä 3–8 % vuosikymmenessä, minkä lisäksi lepoaineenvaihdunta hidastuu ja rasvaa kertyy. Kymmenen viikon kestävyysharjoittelu voi lisätä laihapainoa 1,4 kg, nostaa lepoaineenvaihduntaa 7 % ja vähentää rasvan painoa 1,8 kg. Vastusharjoittelun etuja ovat parantunut fyysinen suorituskyky, liikkeenhallinta, kävelynopeus, toiminnallinen itsenäisyys, kognitiiviset kyvyt ja itsetunto. Resistenssiharjoittelu voi auttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hallinnassa vähentämällä viskeraalista rasvaa, alentamalla HbA1c:tä, lisäämällä tyypin 4 glukoosinkuljettajan tiheyttä ja parantamalla insuliiniherkkyyttä. Vastusharjoittelu voi parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä alentamalla lepoverenpainetta, alentamalla matalatiheyksisten lipoproteiinien kolesterolia ja triglyseridejä sekä lisäämällä korkeatiheyksisten lipoproteiinien kolesterolia. Resistenssiharjoittelu voi edistää luun kehitystä, ja tutkimukset osoittavat 1–3 prosentin luun mineraalitiheyden lisääntymisen. Vastusharjoittelu voi olla tehokas alaselän kipujen vähentämisessä ja niveltulehdukseen ja fibromyalgiaan liittyvän epämukavuuden lievittämisessä, ja sen on osoitettu kumoavan tiettyjä ikääntymistekijöitä luustolihaksissa.
Lihaskuntoharjoittelulla on olennainen vaikutus myös kehomme rasvan määrään, rasvan sijoittumiseen kehossamme ja näin ollen terveyteemme. Liiallinen rasvanmäärä suhteessa lihaskudokseen ja esimerkiksi sisäelimiin tai maksaan varastoitunut rasva on erittäin haitallista. Aikamme ongelma on väärän ravinnon ja liikunnan puutteen tuomat metaboliset häiriötilat kehosamme. Olen avannut näitä luennolla: Metabolinen Syndrooma.
Miltä sitten näyttää voimaharjoittelua harrastanut mies ja ei voimaharjoittelua harrastanut mies? Alla on paljon puhutteleva kuva. Arvaa mikä on kyseisten miesten paino? Arvaa mikä on kuvan miesten rasvaprosentti?
Olisitko arvannut, että näiden miesten paino on lähes sama. Paino on molemmilla noin 88,5kg. Toisen rasvaprosentti on 7 ja toisen rasvaprosentti on 25. Lisäksi vasemmanpuoleisen miehen ikä on 56 ja oikeanpuoleisen 45 vuotta.
Oikealla kuvassa oleva Markus, jolla on rasvaa kehosta 1/4 koko painostaan ja ei harjoittele voimaharjoittelua, on tutkimusten mukaan huomattavasti riski sairastua erilaisiin sairauksiin, kärsiä enemmän kivuista ja fyysisen kehon toiminta arkielämässä on todennäköisesti heikompaa. Liike on lääke, meidän kehomme on rakennettu liikettä varten. Lihaksemme, aineenvaihduntamme, hermostomme, elimemme, nivelemme, hormoni- ja välittäjäaineemme hyvä toiminta tarvitsee liikettä ja ja hyötyy huomattavasti jos sille annetaan myös vastusharjoittelua. Ei tarvitse muuta kuin nauttia liikkumisesta ja saat parasta lääkettä!
Kiitokset vasemmalla kuvassa olevalle Pasi Inkiselle, että suostui pyyntööni havainnoimaan mikä ero on ihmisellä joka ei harjoittele ja ihmisellä joka harjoittelee. Pasi on auttanut vuosien aikana satoja ja satoja ihmisiä liikkumaan paremmin ja elämään terveellisemmin. Hänelle on ollut kuntosali, P&P Fitness Centre jo 20 vuotta Turun keskustassa. Alla kuntosalin yhteystiedot. Ei kun sinne liikkumaan ja parantamaan terveyttä!