Rintarankaan hallintaa ja liikettä: Wall angel, seinäenkeli

Rintarankaan hallintaa ja liikettä: Wall angel, seinäenkeli

”Jos jokin paikka suljetussa ketjussa (closed kinematic chain) ei liiku, tapahtuu liikettä jossain muualla liikaa.”

Puhutaan kompensaatiosta. Jos haluamme kehollamme suorittaa jonkin liikkeen tai toiminnon vaatii se riittävät liikeradat, lihasvoiman ja hallinnan, jotta haluttu liike voidaan suorittaa. Jos hallinta puuttuu tai ei ole voimaa tai on liian kireät kudokset ja nivelet, ei liikettä voida tehdä normaalisti. Keho joutuu ottamaan suunnitelman B käyttöön ja suorittamaan liikettä sieltä mistä se voi.

Kiropraktikkona olen päässyt seuraamaan konkreettisesti miten jäykkä meillä on selkärankamme ja erityisesti rintarankamme. Muistetaan, että lähes kaikki lihakset kiinnittyvät selän puolella selkärankaamme. Ehkä se jo sen vuoksi pitäisi liikkua riittävästi.

Jos haluamme suorittaa lähes minkä liikkeen vaan esimerkiksi yläraajoillamme, taivutuksia lantiolla tai kyykkyasentoja jaloilla, tarvitsemme liikkuvan rintarangan, jonka liikettä hallitsemme. Kun rintarankamme jäykistyy täytyy kehoin kompensoida liikettä muualle. Se tarkoittaa, että joidenkin nivelen ja kudosten täytyy liikkua liikaa, usein väärässä asennossa ja tuottaa vääräää aktivaatiota. Minne tämä voi johtaa jos tilanne jatkuu näin?

Tulee kipuja, asentovirheitä ja väärää jatkuvaa aktivaatiota väärille kudoksille. Alkaa lumipalloefekti, joka valitettavasti kierii väärään suuntaan. Tietyt lihakset eivät pysty rentoutumaan ja toiset eivät aktioidu ollenkaan, toiset liikaa, jootku lihakset ovat jatkuvassa venyttyneessä tilassa, toiset supistuneena…ei hyvä tilanne.

Selkärangan jäykistyeessä ja hallinnan puuttuessa, meillä alkaa lantio kippaamaan eteenpäin ja vatsa pullottamaan ulos. Niskamme kippaa eteenpäin väärään asentoon. Näin saamme aikaan tilanteen joka vielä entisestään alkaa jäykistämään rintarankaa. Tämä johtaa väärään biomekaniseen kuormitukseen niskan nikamille, eli nivelille ja lannerangan nikameille eli nivelille. Ne kuormittuvat liikaa.

Mitä tapahtuu nikamille, jotka kuormittuvat liikaa? Ne alkavat antamaan kipua johtuen liiallisesta rasituksesta. Välilevyt alkavat rappeutua mikrotraumiojen ja väärän staattisen paineen vuoksi liikaa. Jossain vaiheessa nämä yliliikkuvat nikamat välileuyineen voivat pettää kokonaan ja lopettaa yhteistyön. Saadaan aikaan kroonisia kipuja selkärangan tasolle ja kireyksiä lihaksistoon rangan ympärilla. Alaselän ja lantion lihaksisto alkaa tuntumaan jatkuvasti kireältä ja niskahartiaseutu ikijumiselta. Saadaan oikein kunnon ongelma kierre.

Ratkaisu: pidä huolta, että selkärankasi on liikkuva. Erityisesti rintarangan osalta. Yksi hyvä harjoitus on Wall angel eli seinäenkeli. Se pakottaa rintarankasi liikkumaan ongelmakohdista ja kehittää lantion, nikskan ja yläraajojen hallintaa. Osalle ihmisistä hyvin silmiä avaava harjoite, siitä miten oma keho toimii.

Tule näyttäämään itseäsi myös kiropraktikolle, jos haluat saada ammatilaisen arvion selkärankasi ja lantion toiminnasta.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top