Suojele selkääsi: Hip hinge, lannetaitto, osa 2

Suojele selkääsi: Hip hinge, lannetaitto, osa 2

”Miten sinä työskentelet? Miten laitat kengät tai sukat jalkaan. Miten kiikut kotona tai miten töissä? Miten nostat?”

Elämme erikoista aikaa. Saatamme tietää työhön liittyviä yksityiskohtia millin tai molekyylin tarkkudella ja vietämme niitä opiskellen vuosia. Emme kuitenkaan anna huomiota siihen, että miten liikumme tai missä asennoissa olemme kun teemme tuota työtämme tai opiskelemme. Emme ole tietoisia kehostamme.

Huomaamme kehomme ongelmia vasta kun meihin sattuu. Sittenkin ratkaisumme on lääkitä kehion viestiä kiviusta pois kemikaalisesti, antamalle sinne synteettisiä molekyylejä, jotka estävät kehomme kipuviestin. Yritämme monesti mennä rimaa hipoen taiteillen ja rajoja kokeillen, että kuinka paljon huonoa kohtelua kehomme kestää. Emme muuta tapojamme tai muutamme niin vähän ja vähäksi aikaa, että sillä ei ole merkitystä.

Kun tällainen kierre jatkuu, alkaa kehomme kivut kasvaa (samoin särkylääkkeiden syönti) ja toiminnallisuutemme aleta. Monet kutsuu sitä vanhenemiseksi. Annamme ulkoisen syyn ja emme muuta mitään edelleenkään.

Yksi helpoimpia tapoja saada alaselkäkipuja ainakin parempaan hallintaan on alkaa käyttämään hip hingeä eli lanne taittoa kaikessa tekemisessä. Se suojelee välilevyjämme väärältä mekaaniselta kuormitukselta. Jotta se onnistuu pitää selkärangan- ja lantion liikkuvuutta lähteä usein myös hieman parantamaan. Sitten alkaa saamaan oikeaa liikettä ja lihasaktivaatiota lantion ja selän lihaksille. Myös niille kuuluisille syville tukilihaksille.

Itse työskentelen kiropraktikkona ja työasentoni ovat usein hyvin haastavat ja kuormittavat selälleni. Itselleni on erittäin tärkeää pitää huolta siitä, että hallitsen keskivartaloni erilaisissa asennoissa, kun teen hoitoja. Jos en sitä tee, huomaan sen heti päivän päälle. Joudun muistuttamaan asiasta kehoani toistuvasti, mutta mitä enemmän sitä olen tehnyt alkaa monesta tulla automaatio.

Käyn videolla läpi esimerkin omasta työstäni, kenkien laittamisesta ja tuolilta nousemisesta. Tuolilta nousemine ja sille istuminen on esimerkki hyvästä harjoituksesta Sen voi tehdä aktivoiden lihaksia oikein ja pitäen lannerangan kontrollissa tai sitten lysähtää aina alas hallitsemattomasti ja nousta ylös hallitsemattomasti könyten.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top