Tehoa pohjevenytykseen

Tehoa pohjevenytykseen

”Jos sinua kiristää päässä, tiesitkö, että se voi johtua ihan pohkeista asti? Lisää pohkeiden liikkuvuutta ja vapauta kireyksiä koko kehosta.”

Kehomme toimii kokonaisuutena. Usein jäämme aivan liikaa miettimään paikkaa joka kiristää tai on kipeä. Niin pitääkin, mutta kun kehomme on suljettu ketju toimintaa (closed kinematic chain), voi ongelmat johtua jonkin muuan paikan kireyksistä, heikkouksista tai ylirasituksesta.

Meitä voi siis kirjaimellisesti kiristää päästä vaikka meillä on pohkeiden ja jalkapohjan lihakset kireinä.

Dr Karel Lewit (1916-2014) on jo edesmennyt neurologi Tsekkoslovakiasta. Häntä kutsutaan ”Father on manual therapy” eli manuaali terapian isäksi. Niin merkittävää työtä hän on tehnyt. Eräällä kurssilla millä olin, oli sen opettaja USA:sta ollut aikoinaan Dr Lewitin koulutuksessa. Hän sanoi, että Dr Lewit on maailman paras tutkimaan palpoiden ihmistä, eli diagnosoimaan käsin. Hän oli nähnyt miten Dr Lewit hoiti päänsäryn pois asiakkaalta hoitamalla pohkeen auki. Dr Lewit korosti aina, että kipu on yhdessä paikassa, mutta kivun syyt usein muualla.

Pohkeessa usein ajatellaan olevan se yksi näkyvä iso lihas siinä päällä ja osa tietää, sen seuraavan ison alla olevan. Niitä me ajattelemme venyttävämme. Syvemmällä sijaitsee kuitenkin useita lihaksia, jotka osallistuvat nilkan ja varpaiden toimintaan. Ja niitä on monia. Niitä pitää myös venyttää ja huoltaa. Monesti siellä syvemmällä on niitä ongelmia, isompien lihasten alla.

Ja kulkee siellä lihasten alla se kuuluisa iskiashermokin, jonka pitäisi päästä vapaasti liikkumaan ja liukumaan erikudosten välissä. Jos ei tilaa ole, saattaa se edesauttaa ongelmiin alaselässä asti.

Nilkan liikkuvuus, pohkeiden ja varpaiden lihaksiston hyvä toimintakyky on erittäin tärkeää koko keholle. Seisomme, kävelemme, juoksemme niin paljon. Kaikki tämä kuormittaa valtavasti näitä jalkojemme lihaksia. Nämä kireydet vaikuttavat lihasketjujen ja erilaisten kalvorakenteiden kautta koko kehoomme. On siis erittäin tärkeää pitää niin sanotusti ”pohkeet auki”.

Pohkeiden venytystä voi tehostaa ja varioida. Käytä apuna pohjelautaa, jonka voi viritellä itse tai ostaa kaupasta. Lisäksi toisen jalan nostaminen ylös ja eteen tehostaa lantion asennon kautta venytystä takajalassa. Tämä tuo myös toiminnallisen asennon, jolloin venytys siirtyy käytäntöön hyvin.

Katso video pohjevenytyksestä.

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä ei vain oireita!

Scroll to Top