Selkärangan ongelma-alueen tarkempi tutkiminen

Selkärangan ongelma-alueen tarkempi tutkiminen

”Jos nikaman kuuluu liikkua kolmeen eri suuntaan, niin riittääkö sen hoitamiseen se, että jokin vain ehkä naksahtaa jossakin?”

Ei, vaan tehokkaan terapeuttisen manipulaation täytyy olla tehty oikeaan suuntaan ja oikealla tavalla. Tämä kaikki tiedetään vasta kun on tutkittu oikein.

Ajatellaan venyttelevämme vaikka lantion aluetta. Venyttelemme etureiden, takareiden, pakaran ja lähentäjät. Kaikki liikesuunnat. Jos vaikka etureisi kiristää eniten ja muissa on hyvä liikkuvuus, niin venyttäisimme todennäköisesti silloin etureittä eniten. Huomataan ongelma ja korjataan sitä, eikö vain?

Jokaisen selkärangan nikaman kuuluu liikkua kolmeen suuntaan; eteen-taakse, taipua molemmille sivuille ja kiertyä molempiin suuntiin. Nikamien liikkuessa tasapainoisesti on mahdollista lihasten toimia oikein. Oikeanlaisen ja huolellisen kiropraktikon tutkimuksen jälkeen tiedämme miten ne liikkuvat. Silloin voidaan tehdä oikeita asoita ja oikealla tavalla.

Kun nikamat  liikkuvat oikein, vähennämme näin niiden väärän toiminnan aiheuttamaa kuormaa lihaksistossamme ja ehkäisemme kipuja, kiristyksiä ja särkyjä.

On hyvin olennaista käsitellä nikamia niin, että niiden liikerata palautuu siihen suuntaan, joka on rajoittunut. Tämä onnistuu vain huolellisella tutkimisella ja oikein tehdyllä hoidolla.

Eniten liikerajoittuneisuutta selkärangassamme on ojennus (extensio) suuntaan. Tämä tarkoittaa selkärangan taakse taivutusta.

Istuminen, päätetyöskentely, kännykän katselu, sohvalla löhöily, passiivinen ja yksipuolinen elämäntapa aiheuttavat pään eteen painumista, hartioiden eteenpäin menemistä ja selkärangan pyöristymistä.

Tämä kaikki yhdessä tarkoittaa käytännössä ’huonoa ryhtiä’.

Kroonistuessaan huono ryhtisyys aiheuttaa erityisesti selkärankamme nikamien taakse taivutuksen eli ojennuksen huomattavaa rajoittuneisuutta.

Saatamme käydä salilla, jumpassa ja venyttää joskus takareisiä ja etureisiä, mutta hyvin vähän käytämme aikaa selkärangan liikkuvuuden parantamiseen. Monesti emme edes osaa huomioida selkärankaamme ja selkärangan liikkuvuuden parantamisen tarpeellisuutta.

Olemme vähän lysyssä koko ajan, selkäranka on kuin rautakanki ja fiilis on usein sen mukainen.

Selkärankamme liikerata on työpäivän aikana ja kotona usein hyvin vajavaista ja yksipuolista. Tämä aiheuttaa pitkässä juoksussa selkärankamme jumiutumiseen. Näin meillä on kasvualusta kohti kroonisia alaselän ja niska hartiaseudun kipuja.

Monipuoliset liikkuvuus harjoitukset esim. jooga ovat niin tehokkaita siksi, koska sen avulla voidaan parantaa erityisesti selkärangan liikkuvuutta. Joogaa tai vastaavia harjoitusmuotoja voi suositella tästä syystä lähes kaikille.

Kaikkien ei tarvitse joogata, mutta selkärankaa pitäisi liikuttaa joka suuntaan, joka päivä. Jos sinulla on ongelmia tai haluat tietää miten selkärankasi toimii niin tule kiropraktikon vastaanotolle!

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top