Triggerpisteet, osa 1: Kallonpohja

Triggerpisteet, osa 1: Kallonpohja

Kallonpohjan triggerpisteet ovat hyvin usein päänsärkyjen takana. Päänsärkyjä on kuitenkin hyvin useanlaisia ja syitä on monia jotka voivat vaikuttaa niiden syntymekanismiin. Siksi on osattava tutkia riittävän monipuolisesti potilaan tilanne sekä tunnistettava erilaisia päänsärky tyyppejä.


Näistä lihaksista lähtevä kipu on usein hieman epämääräistä, ”syvällä” tuntuvaa jomottavaa pään kipua, joka säteilee kallonpojhjasta kohti ohimoa ja otsaa. Nämä lihakset ovat yleinen päänsäryn lähde. Usein tarve itse painella kallonpohjaa.

Merkittävä tekijä on eteenpäin suuntautunut päänasento, joka aiheuttaa pienen kallon taaksepäin kääntymisen ja niskan pienen yliojennuksen. Pään pitäminen alaspäin esim. puhelimen katselu, aiheuttaa vastakkaisen kuormituksen kallonpohjan lihaksille. Näihin saattaa olla yhdisettynä pään sivuttaiskallistus tai kiertoliike esim. töissä, sohvalla tai yön aikana, jolloin lihakset joutuvat kroonisesti olemaan väärässä asennossa ja jännityksessä. Lihakset saattavat olla herkkiä myös kylmän altistukselle. Ylimpien nikamien toimintahäiriöt ovat yleensä mukana. Ongelmat näössä tai silmälaseissa ovat yksi iso asia, mikä saattaa olla ongelman lähteenä.

Eteenpäin työntyneen päänasennon korjaaminen, huonon ryhdin parantaminen. Yläniskan nikamien toiminnan palauttaminen ja rintarangan liikkuvuuden parantaminen. Lämpö ja kevyt venyttely kallonpohjan lihaksille. Triggerpisteiden manuaalinen hoito tai käyttäen dry-needling akupunktiota.

Käyn videolla läpi kallonpohjan triggerpisteitä

Tervetuloa hoitoon!

Scroll to Top