Tärkein liikeharjoitus selkärangalle?

Tärkein liikeharjoitus selkärangalle?

”Testi yksi. Tee eteentaivutus. Yritä koskettaa sormilla lattiaa. Pääsit ehkä polviin asti, nilkkoihin asti tai lattiaan asti. Kertoiko tämä liike jotain selkärankasi liikkuvuudesta?”

Vastaus on: ei kerro. Kyseinen liike kertoo lonkkanivelien liikkuvuudesta kyseiseen liikesuuntaan ja kehosi takaosan lihaksiston ja kalvoketjujen joustavuudesta ja toiminnallisuudesta. Se mistä se ei kerro juuri mitään, on selkärankasi liikkuvuus.

Tämä testiliike on lähes ainoa liikkuvuuden mittari, jota ihmiset saattavat silloin tällöin tehdä. Testaan tätä liikettä ja muita liikesuuntia vastaanotollani asiakkaille. Olen huomannut, että ihminen jonka selkäranka on jäykkä kuin rautakanki voi saada sormet lattiaan. Sama päin vastoin. Liikkuvan ja notkean selkärangan omaavalla voi olla rajoitteita eteen taivutuksessa.

”Testi kaksi. Mene lattialle selinmakuulle. Nosta siitä itsesi siltaan ja vie selkäsi kauniille kaarelle. Onnistuuko?”

Suurimalta osalta ihmisiltä ei onnistu. Jos saa edes lantion ylös, niin selkä ei taivu kaarelle juuri yhtään.

Pitäisikö meidän sitten päästä siltaan vielä vaikka 50 vuotiaana? Mielestäni ehdottomasti pitäisi ja siinä on koko asian pointti. Suurin osa ihmisistä kangistuu selkärangastaan kroonisesti jo yläasteiässä, koska liikesuuntia ei pidetä yllä ja harjoiteta säännöllisesti. Voisiko tällä olla yhteyttä valtavaan määrään alaselkä- ja niskakipuja?

Katso video kolmesta eteen – taakse liikesuunnasta selkärangalle istuen. Liike tehdään voimakkaasti hengittäen. 

Videolla käyn läpi kolme erilaista liikettä selkärangan liikkuvuuden lisäämiseen eteen- taakse suuntaan. Liikkeissä pyritään eristämään liikettä selkärangan eri osiin. Ensimmäinen liike kohdistuu enemmän lannerankaan, toinen rintarangan keskiosaan ja kolmas liike rintarangan yläosaan.

Lue blogi ja katso videot kolmesta liikesuunnasta selkärangalle istuen ja seisten tästä.

Jos emme tee oikeita asioita elävälle kudokselle, niin kudos alkaa muuttua, neurologinen yhteys heikkenee ja kykymme käyttää kudosta normaalisti loppuu. Alkaa patologinen kierre kudostasolla kohti ongelmia. Tämä tarkoittaa selkärangan nikamissa ja siihen liittyvissä kudoksissa ja lihaksissa jäykkyyttä, kipua ja särkyä.

Oletko yrittänyt joskus kiertää kohmeista tai vanhaa hapertunutta puutarhaletkua rullalle? Se on melko vaikeaa ja lähes mahdotonta, koska letkun elastisuus on kadonnut. Letku ei taivu pehmeästi ja helposti oikeaan asentoon. Samanlainen tilanne on selkärangallamme.

Tämä prosessi etenee asteittain ja alamme syyttää vain ikää tai muita ulkoisia tekijöitä. Todellisuudessa emme ole tehneet selkärankamme liikkuvuuden ylläpitämiseksi juuri mitään koko elämämme aikana.

Jos puutarhaletkun olisi hyvä taipua rullalle, niin selkärankamme olisi erittäin tärkeää taipua taaksepäin. Taaksetaivutus on tärkeää selkärankamme jäykistymisen ehkäisyyn. Pidän tätä tärkeimpänä liikesuuntana, jota olen työssäni havainnut.

Jos haluat välttyä alaselkä- ja niskakivuilta, pidä selkärankasi liikkuvana ja tee sille harjoitteita säännöllisesti!

Valitse terveys joka päivä!

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top