Terveyden perustuslaki ja säätelyjärjestelmät

Terveyden perustuslaki ja säätelyjärjestelmät

”Jos auton ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmä menisi epäkuntoon kuumana kesäpäivänä, niin sen huomaisi melko nopeasti. Todennnäköisesti myös aika nopeasti yrittäisit korjauttaa sen. Mikä on sinun kehosi ja solujesi säätelyjärjestelmän kunto?”

Kehomme kertoo erilaisin viestein mikä meille sopii ja mikä ei. Se yrittää parhaansa mukaan auttaa pitämään kehomme solut ja elimet hyvässä tasapainotilassa, eli homeostaasissa. Meidän pitäis kuunnella kehoamme huolella ja tarvittaessa muuttaa toimintaamme

Muun muassa matemaatikko Norbert Wiener 1894-1964, teki töitä kehon säätelyjärjestelmän kontrollimekanismien ymmärtämiseksi. Meidän kehossamme on sisäinen ja itsenäisesti säätelevä järjestelmä (feedback system) joka pitää kehomme toimintoja tasapainossa, eli homeostaasissa.

Jos sinulla on jo närästystä, ärtynyttä paksusuolta, verenpainetta, uniapneaa tai  verensokerit koholla niin kehosi ei enää pysty palauttamaan säätelyjärjestelmällään tilannetta tasapainon tilaan. Syntyy patologinen tilanne, joka johtaa diagnosoitaviin sairauksiin. Jotain on jo mennyt pahasti epäkuntoon, jos näin käy. 

Jos jatkuvasti vaadimme keholtamme enemmän kuin se luonnollisesti pystyy käsittelemään, syntyy ongelmia. Diabeteksen kehittyminen on tästä hyvä esimerkki. Se kestää vuosi kymmeniä kehittyä. Kun me lääkärissä sitten yksi päivä huomaamme, että verensokerit ovat koholla, niin silloin meillä on jo patologinen prosessi edennyt pitkälle. Kehon solut ja elimet eivät enää pysty korjaamaan sitä ellemme muuta elintapojamme.

Vaatii vuosien työtä, että saa kehon säätelyjärjestelmän sairaaksi asti.

Videolla kerron mitä kehon säätelyjärjestelmä tarkoittaa.

Kehomme on meidän puolellamme ja yrittää joka päivä tehdä parhaansa, jotta pysymme terveenä ja voimme hyvin. Kehon solujen ja elinten tarkoitus ei ole aiheuttaa meille ongelmia. Kehomme sisään on rakennettu niin valtavan hieno sisäinen säätelyjärjestelmä, että sitä on vaikea käsittää

Säätelyjärjestelmä tekee siis sisällämme huomaamattamme parhaansa joka hetki, jotta me voisimme nauttia elämästämme täällä ulkoisesti. Se ei kuitenkaan pysty loputtomiin korjaamaan ongelmia ja epätasapainoja vaan se vaatii meidän avun ja yhteistyön.

Kun teemme kehomme kanssa yhteistyötä niin lopputulos on terveys ja vahva terveyden perustuslaki.

Yritäppä rakentaa palapeliä josta puuttuu palasia. Se ei tule valmiiksi. Sen voi rakentaa vain osittain. Vuosien aikana näin käy kehollemme jos emme pidä siitä hyvää huolta. Lisää palasia katoaa ja puutuu. Näin solumme eivät enää pysty vajavaisista palasista rakentamaan riittävän hyvää vanhan tilalle, joten säätelyjärjestelmät ja elinsysteemit alkavat mennä epäkuntoon. Kehomme ei ole enää homeostaasissa, vaan patologisessa sairauden tilassa.

Auta sisäisiä rakentajasolujasi pitämään sinut kunnossa antamalla sille kaikki tarvittavat palapelinpalat joka päivä.

Lue ja katso osa 1: Terveyden perustuslaki. Mikäs ihmeen laki se sellainen on? 

Lue ja katso osa 2: Terveyden perustuslaki ja homeostaasi.

Valitse terveys joka päivä!

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top