Terveyden perustuslaki ja homeostaasi

Terveyden perustuslaki ja homeostaasi

”Tiesitkö että 40% USA:n joista ja 45%  järvistä on saastumisen vuoksi kelpaamatonta juomiseen, uimiseen ja kalastukseen. Tämä on ihmisen itse aiheuttamaa. Ekosysteemi on sairas ja siinä ei voi edes ihminen enää elää. Mikä on sinun sisäisen ympäristösi tila ja laatu ja miten hoidat sitä?”

”Homeostaasi: maintenance nearly constant conditions in the internal environment.” Eli homeostaasilla tarkoitetaan kehon kykyä ylläpitää lähes muuttumaton kehon sisäinen tila. 

Elimistömme solut pyrkivät joka hetki toiminnoillaan takaisin kohti homeostaasia. Yksittäisen solun toiminta vaikuttaa elimen toimintaan ja elimen toiminta vaikuttaa kehon muiden elinsysteemien toimintaan. Vain oikeanlainen elinsysteemien toiminta mahdollistaa elävän, kehittyvän ja terveen organismin eli ihmisen.

Ensimmäisessä luennossa puhuin terveyden perustuslaista ja mistä sellainen termi tulee. Siihen vaikuttavat tekijät ovat siis:

  1. Geneettiset tekijät 
  2. Ympäristötekijät

Ympäristötekijät ovat: ravinto, neste, uni, liike, ilma, tunteet ja sosiaaliset suhteet. Näihin asioihin voimme itse suurimpaan osaan vaikuttaa. Kun huolehdimme näistä, auttaa se solujemme tumia ilmentämään geenejään oikein ja muodostamaan oikeita proteiineja.

Elimistömme on jatkuvassa muutoksen tilassa. Me aistimme tietoisesti vain äärimmäisen pienen osan siitä mitä kehossamme tapahtuu, mitä solumme oikeasti tekevät ja mihin ne joutuvat sopeutumaan.

Aikuisena kehomme on noin 60-70% vettä. Solujemme sisällöstä on keskimäärin 75% vettä.  Kaiken nesteen ja sen laadun merkitys normaalille kehomme fysiologialle on valtava. Solumme käytännössä uivat nesteessä ja ovat itse täynnä nestettä. Niin tärkeää se meille on.

Kehon sisäinen tila (internal environment) tarkoittaa solujen ympärillä olevan nesteen ja sen sisällön ja laadun tasapainoa. Käytännössä kehomme nesteet jaetaan kahteen:

  1. Solun ulkoinen neste (ECF, extra cellular fluid), joka muodostaa 1/3 kaikesta nesteestä. 
  2. Solun sisäinen neste (ICF, intra cellular fluid), joka muodostaa 2/3 kaikesta nesteestä.

Solun ulkoisen nesteen tasapaino määrää miten solun sisäinen tasapaino voi toimia. Tätä solun ulkoista tasapainoa voidaan osittain mitata esimerkiksi ph, veren sokeri ja eri mineraalit.

(Kuva: Guyton, Hall 2011, Medical textbook of physiology,11th edn.)

Taulukosta voi nähdä solun ulkoisen nesteen aineiden normaalin arvon, normaalin alueen ja hetkellisen ei kuolemaan johtavan alueen. Meidän kehomme solut pyrkivät kohti tätä normaalia arvoa ja yksilöllisesti meillä voi olla vähän eri arvo normaali alueen sisällä.

Homeostaasi on juuri kehon palauttamista takaisin ja ylläpitämistä näissä normaaleissa arvoissa joita ajatellaan fysiologisesti solujen tarvitsevan voidakseen toimia normaalisti.

Kehon voi jopa hetkellisesti heilauttaa paljonkin pois normaali alueelta ja se kykenee palauttamaan homeostaasin. Huikeata!

Auta siis kehoasi tukemalla sen mahdollisuuksia palauttaa ja ylläpitää homeostaasi. Siitä terveytemme on kiinni. Aloita jo tänään, saat välittömän lahjan ja se vain kertaantuu tulevaisuudessa!

Lue ja katso osa 1 tästä: Terveyden perustuslaki. Mikäs ihmeen laki se sellainen on?

Tervetuloa hoitoon! Hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top