Dr Robert Lustig osa 5: ”The Hatefull Eight”, vaarallinen kahdeksikko

Dr Robert Lustig osa 5: ”The Hatefull Eight”, vaarallinen kahdeksikko

”Meillä on yksi ongelma, se on prosessoidun ruuan ongelma. Se tarkoittaa lisäaineita, sokeria, ei kuituja, ei ravinteita, kasviöljyjä”

Tämä on viides video ja teksti, jonka kirjoitan ja  jonka suosittelen lukemaan sekä katsomaan Dr Robert Lustigin tärkeästä työstä. Metaboliset sairaudet ovat vallanneet yhteiskuntamme, ensin länsimaista ja nyt myös kasvavalla vauhdilla vähemmän vauraista maista. Yksi yhteinen tekijä kaikella on. Prosessoitu ruoka. Katso videot ja lue blogit.

Ruoka teollisuus on vajaan 13 triljoonan arvoinen bisnes maailman laajuisesti tällä hetkellä ja arvoioitui kasvu on 5%. Ruokamme on bisnes. Se on tärkeää ymmärtää. Mikään teollisuudenala ei ole tukemassa kuluttajien ”terveyttä ja hyvinvointia”, ei yksikään. Linkki tutkimukseen.

Suurin yksitttäinen kasvava ruokateollisuuden ala on makeiset ja välipalat. Samalla kun kaikki muu ruoka tuotetaan yhä teollisemmin ja tehotuotantona, olemme tilanteessa jossa ruoka ei tuo enää terveuyttämme. Jos ruoka ei tue terveyttämme eli solujemme normaalia kykyä toimia ja uusiutua, alamme sairastua metabolisuíin sairauksiin.

Dr Lustig kirjoitti uuden kirjan, joka julkaistiin kesällä 2021, Metabolical, The truth about prosessed food and how it poisons people and the planet. Viite kirjasta: Did you know that 62% of the food in our supermarkets is not only processed but ’ultra-processed’ (ingredients from other foods are combined to make something ’new’, often in colours that do not exist in nature) and that data shows that by eating this kind of food over time we are literally slowly poisoning ourselves?

Dr Lustig on puhunut kolmesta erilaisesta matabolisesta tilasta liittyen rasvan kertymiseen:

 1. Ulkoinen, ihonalainen rasva
 2. Sisäelinrasva
 3. Maksaan varastoitunut rasva

Mikä on kaikkein vaarallisin? Se on numero kolme, eli maksaan varastoitunut rasva. Kun maksaan alkaa varastoitua rasvaa, heijastuu se kaikkiin muihin elintoimintoihin aiheuttaen pohjan kaikille metabolistensairauksien kirjolle. Voit siis olla hoikka, mutta maksasi rasvoittunut eli metabolisesti sairas tai voit ollea ylipainoinen, mutta maksasi normaali, jolloin et sairastu niin todennäköisesti.

Se minne Dr Lustig havahtui työskennellessään lasten lääkärinä hormonaalisen ongelmien kanssa oli juuri yllä mainittu. Lapset, jo hyvin nuorena, sairastavat metabolisia sairauksia, kuten diabetestä. Mitä on tapahtunut? Miksi lasten maksa oli rasvoittunut samoin kuin pitään alkoholia juoneiden? Prosessoitu ruoka ja eri sokerien käyttäytyminen elimistössä, erityisesti maksassa, on siihen syynä.

Osa sokerista ja glukosifruktoosi siirappi käsitellään lähes ainostaan maksassa ja se aiheuttaa ilmiön; De Novo Lipognesis, eli sokerin rasvaksi muuttamisen. Tämä rasva varastoituu vain maksaan. Kun maksaamme alkaa kertyä rasvaa, sen toiminta häiriintyy. Siksi jo lapset tai vastasyntyneet vauvat kärsivät tästä ongelmasta jos äiti on syönyt paljon prossoitua ruokaa ja sokereita. Mukana on paljon muitakin tekijöitä, mutta tämä on yksittäinen iso puuttuva linkki sille mitä on tapahtunut ruoka ja lääketeollisuuden valtaamassa maailmassa.

Dr Lustig käy kirjassaan läpi kahdeksan asiaa jotka mahdollistavat metabolisen sairastumisen ja ne ovat kaikki ruokavalioon liittyviä. Niitä ei voi lääkkeillä parantaa.

 1. Glycation, eli sokeroituminen, esim ruuan ruskistumisreaktio, proteiinimolekyyleihin sitoutuu sokereita jotka aiheuttavat haitallisia yhdisteitä
 2. Oxdative stress, eli solutason hapetusstressi, antioksidanttien puute ja liiallinen hapetustressikuorma
 3. Mitochondrial dysfunction, eli solun energiantuottakien, mitokondrioiden toiminnan häiriöt
 4. Insulin resistance, eli insuliini resistenssi, sokeriaineenvaiohdunnan häiriö
 5. Membrane instability, eli solukalvojen toiminnan häiriöt
 6. Inflammation, eli liika tulehduksellisuus solutasolla
 7. Methylaatio, eli metylaatio, joka vaikuttaa, että mm. maksamme toksiinien pisto tapahtuu oikein ja geenimme säätely toimii oikein
 8. Autophagy, autofagia, eli kehomme sisäinen kyky poistaa tai tuhota vanhoja, haitallisia tai kuolleita soluja

Kaikki nämä elämää ja terveyttä ylläpitävät tekijät voivat häiriintyä jos syömme prosessoitua ruokaa. Pysykää siis siitä erossa ja tehkää kaikki mahdollisimman paljon itse alusta loppuu. Muistakaa mitä Dr Lustig sanoi:

”If your food has a label, it is a warning label”

Tervetuloa hoitoon, hoidetaan syitä, ei vain oireita!

Scroll to Top