Kiropraktiikka ja urheilijan hoito

Kiropraktiikka ja urheilijan hoito

”Vain terveellä keholla voi treenata, kilpailla ja kehittyä”

Urheilijalla tarkoitetaan yleensä tavoitteellista liikunnan harjoittamista ja kilpailemista. Harrastelijakin voi treenata lähes kuin ammattiurheilija. Kehoa yritetään kehittää ja suorituskykyä parantamaan koko ajan. Urheilijalle usein on helpointa ”treenata kovaa”, mutta usein haastavampaa on käyttää aikaa kehonhuoltoon ja kehon toiminnallisuuden optimointiin.

Kehossamme on niveliä, joita lihaksemme liikuttavat ja lihaksia ohjaa hermosto. Terveen ja toimivan urheilijan kehon taito ja muut fyysiset ominaisuudet voivat kehittyä oikein vain jos mielen, hermoston, lihaksiston ja tukirangan toiminta on kunnossa. Monesti meillä on paljonkin parannettavaa kehon toiminnallisuuden suhteen. Todella monesti emme myös tiedä edes miten hyvältä oikeasti toimivassa ja mahdollisimman kipu vapaassa kehossa on olla ja harjoitella. Totumme jäykkyyksiin ja kipuihin tai saatamme vain uskotella, että emme ole jonkin luonteisia tai lahjakkaita.

Monesti asioita voi tehdä paremmaksi, välillä paljonkin…

Kysymyksiä: ”Onko urheilijan keholle tärkeää oikea lantion ja SI nivelten toiminta? Onko tärkeää, että olkanivel liikkuu oikein ja riittävästi? Entä lonkka, nilkka- tai polvinivelet? Onko tärkeää, että selkäranka liikkuu oikein ja on kipuvapaa? Onko tärkeää tietää miten lihakset aktivoituvat? Onko lihaksille tärkeää liikkua pehmeästi ja irtonaisesti? Kun kehoon tulee vammoja ja kipuja, onko hyvä selvittää oikeat syyt mahdollisimman tarkasti? Onko loukkaantumisten jälkeen hyvä saada keho takaisin mahdollisimman toiminnalliseksi ja kipuvapaaksi nopeasti?

Kaikkiin yllä mainittuihin asioihin voi saada apua. Kehon nivelten liikkuvuuksia voi testata ja parantaa. Kehon lihasten aktivaatiota voi testata ja parantaa. Kehon kiputiloja voi selvittää ja vähentää. Ongelmista kuntoutumista voi nopeuttaa ja syitä voi ennalta ehkäistä. Kun urheilija tutkitaan huolella läpi, niin urheilija saa usein paljon syvemmän käsityksen kehonsa toiminnasta ja kehossa olevista epätasapainoista, joita voi sitten lähteä parantamaan tarvittaessa.

Katso videohaastattelu urheilijan hoidosta. Jääkiekkoilijan kroonisen alaselkäkivun hoito ja ennaltaehkäisy.

Usein ei muisteta, että lähes kaikki selän lihakset kiinnittyvät selkärankaan. Olkaniveltä liikuttavat lihakset kiinnittyvät rintalastaan ja lapaluuhun. Reisien lihakset kiinnittyvät lantioon, vatsalihakset lantioon ja kylkiluihin…lihasten toiminnallisuus on siis suoraan riippuvainen lihaksen ylittäövän nivelen ja sen lähtö- ja kiinnityskohdan toiminnasta.

Treenaamiseen käytetään usein huomattava määrä tunteja viikossa, kuukaudessa ja päivässä. Urehilijoilla saatetaan kuulla yli 1000 aktiivisen treenin tuntimäärästä vuodessa, johon päälle vielä palauttelut ja huollot.  Osassa lajeissa matkustetaan vielä hankalissa asennoissa ja nukutaan erilaisissa sängyissä. Kaikki tämä on myös kuormitusta keholle.

Treenatessa kehoa kuormitetaan ja välillä tarkoituksella ylikuormitetaan. Näin saadaan ylöspäin kehittyvä harjoitusvaste eli superkompensaatio. Kun määrää, tehoa ja lepoa säädellään oikein tapahtuu kehitystä asteittain.

Mikä on usein suurin este ja rajoite kehittymiselle? Kehoon tulee ongelmia ja ei päästä harjoittelemaan. Vain terveellä keholla voi treenata, kilpailla ja kehittyä. Usein laitetaan hirveä määrä energiaa harjoitteluun ja sen suunnitteluun tai sen mittaamiseen. Kehoon, eli urheilijan tärkeimmän välineen huoltoon, käytetään usein erittäin vähän suunnittelua ja aikaa.

”Vain terve urheilija voi treenata, kilpailla ja kehittyä”

Metsuri ei voi kaataa puita tehokkaasti tylsällä moottorisahalla, jääkiekkoilija ei voi pelata hyvin tylsillä luistimilla tai koettakaapa hiihtää huonoilla suksilla…ei toimi homma.

Tämä on kaikille selvää. Välineitä pitää huoltaa ja niiden pitää,olla huippukunnossa. Ymmärrämmekö kehonhuollon tärkeyden? Eikö tärkein huollettava väline ole keho? Puolikuntoisena ja alitehoilla tehtyä harjoittelua on valtavasti. Usein emme ole edes tietoisia siitä, että tekemämme harjoittelu ei kehitä tai sillä saadaan syntymään jopa pikkuhiljaa isompia ongelmia kehoon, jotka räjähtävät näkyväksi jossain vaiheessa. Pienestä purosta syntyy joki. Samoin pienistäkin ongelmista alkaa usein kertaantua isompia ongelmia tai harjoittelutehojen heikkenemistä.

Kiropraktikon näkökulmasta hoidollisia tavoitteita urheilijalle ovat:

  • Kehon kuormituksen jakautuminen biomekaanisesti oikein lihaksille, nivelille ja selkärangalle
  • Kehon  liikkuvuuden optimointi nivelten ja rangan tasolla
  • Kehon toiminnallisuuden optimointi
  • Kehon  palautumisen optimointi rasituksesta
  • Kehon hermotuksen palauttaminen ja parantaminen
  • Kehon kiputilojen hoito, selkäranka ja raajat
  • Kehon ongelmien diagnosointi, hoidetaan syitä, ei vain oireita.
  • Kehon ongelmien ennnaltaehkäisy
  • Kehon ongelmien kuntouttaminen ja palauttaminen optimaaliseen tilaan

Katso videohaastattelu urheilijan hoidosta. Jääkiekkoilijan kaksikertaa leikatun olkapään hoito ja kehon toiminnan optimointi.

Kiropraktikko on ulkomaisen yliopistokoulutuksen saanut manuaaliterapian ammattilainen. Kiropraktikon tutkiminen, diagnosointi ja hoitaminen perustuu laajoihin opintoihin mm. ortopediasta, neurologiasta, fysiologiasta, anatomiasta, erotusdiagnostiikasta, radiologiasta ja manuaalisiin hoitotekniikoihin (erityisesti nikamien käsittely). Monilla kiropraktikoilla on paljon lisäkoulutusta ja erikoisopintoja eri tekniikoista. Itse teen myös pehmytkudoshoitoja seuraavin  tekniikoin: ART (Active Release Technique) ja Dry Needling akupunktio. Nämä tekniikt ovat erittäin hyödyllisiä urheilijan hoidossa.

Näitä kaikkia eri tieteenalojen osaaminen mahdollistaa laajemman ymmärtämisen urheilijan tilanteesta ja siitä mitä asioille voi tehdä, palauttaakseen, parantaakseen tai ylläpitääkseen urheilijan kehon toimivuutta. Jotta urheilijan mahdolliset ongelmat voidaan hoitaa oikein ja löytää oikeat syyt ongelmien takana, on olennainen ja riittävä tutkiminen avainasemassa.

Jokainen urheilija tarvitsee ”tiimiinsä” eri alojen asiantuinijoita. Kukaan ei osaa ja tiedä kaikkea. Tarvitaan hierojaa, fysioterapeuttia, ortopediä, ravintoterapeuttia, psyykkstä valmennusta ja kiropraktikkoa. Kun on oikeat ihmiset tekemässä urheilijan eteen oikeita asioita, pysyy urheilija todennäköisemmin terveenä, kuntotuu nopeammin ja voi kehittyä vuodesta toiseen.

On sanonta, että ”jokaisen huippujoukkueen tai yksilön takaa löytyy kulisseista myös kiropraktikko” sanonta voi olla kiropraktikkojen keksimää, mutta usein näin on oman tietonikin mukaan. Miksi? Koska kiropraktikko hoitaa kehon toiminnallisuutta syvemmältä vaikuttaen nivelten ja hermoston toimintaan, joka puolestaan vaikuttaa lihasten toimintaa. Kiropraktikon hoito optimoi kehon toiminnan ja mahdollistaa tehokkaan ja turvallisen harjoittelun. Jos selkärangan, lantion tai raajojen nivelet eivät toimi kunnolla, syntyy väärää kuormitusta jonnekin, lihakset eivät aktivoidu oikein, harjoittelu ei toimi optimaalisesti ja syntyy mahdollisia kipuja ja ongelmia.

Moni urheilija käyttää myös monta tuntia harjoittelustaan erilaisten voimaharjoitteiden tekemiseen. Huonosti toimivalla keholla, esimerkiksi selkäranka tai lantion SI-nivelet, voidaan aiheuttaa paljon rasitusta väärin kehoon ja tuloksena alentunut harjoitusteho, sekä mahdollisia kipuja kyseisessä harjoituksessa ja lajiharjoituksessa. Puhumattakaan tietenkin kilpailuista. Nämä kivut ja ongelmat voisivat olla pitkälti vältettävissä ja autettavissa.

Miten on sitten raajojen nivelten toiminta? Lähes kaikissa urheilulajeissa tarvitaan toimivan selkärangan ja lantion lisäksi tietysti toimivat raajojen nivelet. Kiropraktikko osaa tutkia ja hoitaa myös raajojen nivelten toimintaa ja kipuja. Esimerkiksi nilkan, olkapään tai lonkka nivelten kuormitus on eri lajeissa todella isoa ja siellä täytyy osata tehdä oikeita asioita, jotta nivelten normaali toiminta saadaan palautettua.

Vain oikein liikkuvilta niveliltä lähtee keskushermostolle oikea käsky liikuttaa lihaksia. Jos nivel ei toimi kunnolla, ei hermoviesti voi  toimia kunnolla ja tuloksena on lihaksen väärä ja vajaa toiminta. Tämä on ydin asia ja virheellisesti usein katsotaan vain lihaksen harjoittamista tai lihaksen käsittelyä eri tekniikoin. Unohdetaan se kaikkein tärkeimmät, eli nivelen normaali liike ja hermoston normaali toiminta. Jos näissä on ongelmia, ei lihas voi koskaan toimia kunnolla ja kehittyä vaikka sitä kuinka harjoitutettaisiin tai hierottaisiin.

Ota selvää miten kehosi toimii ja miten sitä voi tukea toimimaan parammin tulemalla kiropraktikon alkututkimukseen. Ota selvää mitä eri terapeutteja sinä tarvitset voidaksesi urheilla ja voida paremmin! Lisää aikaa kehon huoltoon ja tee sitä monipuolisesti.

Katso video ja lue blogi Kiropraktikko Markuksen alkututkimuksesta

Katso video ja lue blogi Kiropraktikko Markuksen hoidosta

Katso video ja lue blogi Kiropraktikko Markuksen pidemmästä hoidosta

TERVETULOA HOITOON, HOIDETAAN SYITÄ, EI VAIN OIREITA!

Scroll to Top