Terveyden perustuslaki ja adaptaatio
Albert Einstein: ”The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results.”
On monta asiaa mikä vaikuttaa ratkaisevasti ihmisen kykyyn adaptoitua ympäristöönsä ja sen tuomiin stressoreihin. Yksi tärkein on älykkyys. Tämä on ihmisille poikkeuksellinen kyky. Jos kuitenkin teet samaa asiaa uudestaan ja uudestaan ja odotat eri tuloksia niin sen voi Einsteinin mukaan tulkita hulluudeksi.
Teemme terveytemme eteen usein kovin haitallisa valintoja yhä uudestaan ja uudestaan. Jos valitsemme jatkuvasti meidän terveyttämme haittaavia asioita, emme kykene adaptoitumaan tarvittaessa. Kehomme kapasiteetti käsitellä stressoreita riippuu paljon siitä, miten kohtelemme sitä ja miten tuomme sen mahdollisuutta päästä homeostaasiin.
Adaptaation määritelmä: ”Adaptation is the ability to respond to challenges of physical or psychological homeostasis and return to a balanced state.”
Eli adaptaatiolla kuvataan elimistömme kykyä vasta fyysisiin ja henkisiin haasteisiin ja takaisin tasapainotilaan eli homeostaasiin. Mitä terveempi ja vahvempi on meidän terveyden perustuslaki, sitä paremmin adaptoidumme ja maailman myrskyt ei meitä tiputa veneestä.
Videolla käyn läpi mitä adaptaatiolla tarkoitetaan ja miten se liittyy terveyteen.
Ensimmäisen spesifin antibiootin löytäjä, mikrobiologi Rene Dubos 1901-1982 USA, päätteli hienosti, että maaperä on itseään puhdistava. Se kykenee pitämään siellä tasapainon, homeostaasin. Siellä täytyy siis olla systeemi, joka pitää maaperän bakteerit tasapainossa, ilman että jokin pääsee valloilleen. Sieltä hän löysi myös bakteerin, joka erittää entsyymi, mikä tappaa ihmiselle keuhkokuumetta aiheuttavan bakteerin.
Hänellä oli myös toinen loistava päätelmä: ”Our salvation depend our ability to create religion of nature.” Ihmisen on kehitettävä ’uskonto’ luontoa kohtaan jos aiomme selvitä täällä. Olemme alkaneet elää hyvin nopeasti täysin luonnotonta elämää. Olemme tietoisia biologiasia organismeja, jotka noudattavat biologisia lakeja. Ei teollisuuden ja pörssikurssien lakeja…
Näin myös kehomme on suunniteltu toimimaan. Kehoamme ja mieltämme haastetaan eri tavoin, mutta jos meillä on adaptatiivinen kapasiteettimme kunnossa, niin todennäköisesti selviämme hyvin haasteista.
Adaptatiiviseen kapasiteettiin voimme itse vaikuttaa paljon. Meikirch model of health (lue tästä lisää) kuvaa tätä asiaa näin: Meillä on kaksi perustaa, potentiaalia, joiden avulla voimme kohdata elämän haasteita. Toisen olemme saaneet perimästä ja toisen hankimme valinnoillamme.
- BGP = biologically given potential, eli biologisesti saatu potentiaali
- PAP = personally acquired potential, eli henkilökohtaisesti hankittu potentiaali
Tässä mallissa on lähdetty tarkastelemaan terveyttä laajemmin ja luotu malli jossa useat eri tekijät vaikuttavat lopputulokseen. PAP on se mitä voimme vahvistaa koko elämämme ajan. Vanhetessamme olemme aikaisempien tekojen ja oppien lopputulos.
Kompleksinen adaptaatio systeemi (CAS, complex adaptaion system) kuvaa tätä rakennetta, jota Meikirch malli on käyttänyt pohjanaan. Terveys ja hyvinvointi on myös muuta kuin sairauden poissaoloa. Näin ajatteli myös Rene Dubois.
Psykologi Richard Lazarus 1922-2002 USA, kirjoitti mallin stressorin käsittelemisestä, hallitsemisesta (coping mechanism of the stressor). Me arvoimme kaikki tilanteet joko meille positiivisina, uhkana tai neutraaleina. Tämän arvioin perusteella arviomme miten resurssimme riittävät stressorin käsittelyyn. Tämän pohjalta reagoimme tunne pohjalta tai toiminnallisesti. Tämän jälkeen arvioimme tilanteen vielä uudestaan ja ehkä jopa opimme jotain…tai sitten ei…
Monet toimintamallit on opittu ja ehkä jo lapsuudesta vanhemmilta. On äärimmäisen tärkeää oppia tunnistamaan omia toiminta- ja reaktiomallejaan sekä miten hyvin pidät huolta adaptatiivisestä kapasitiitistasi. Näetkö asiat uhkina vai mahdollisuuksina ja tuetko fyysistä ja henkistä reserviäsi riittävästi. Näitä asioita voi muuttaa ja kannattaa, koska usein ne voivat olla meille haitallisia ja valitettavasti tiedostamattomia.
Lue ja katso osa 1: Terveyden perustuslaki. Mikäs ihmeen laki se sellainen on?
Lue ja katso osa 2: Terveyden perustuslaki ja homeostaasi.
Lue ja katso osa 3: Terveyden perustulaki ja säätelyjärjestelmät.
Lue ja katso osa 4: Terveyden perustuslaki ja stressi.
Valitse terveys joka päivä!